• Waldemar Torenstra bij Paleis Soestdijk.

    NTR

Paleis Soestdijk centraal in 'Verborgen Verleden van Nederland'

SOESTDIJK In de nieuwe achtdelige serie Verborgen Verleden van Nederland ontrafelt presentator en acteur Waldemar Torenstra de verborgen geschiedenis van bijzondere plekken in Nederland. In de aflevering van 8 november staat Paleis Soestdijk centraal. Deze is te zien op vrijdag 8 november, vanaf 21.05 uur op NPO 2.

Voordat Paleis Soestdijk op slot gaat voor een grondige verbouwing, bezoekt Waldemar dit Huis van Oranje. Hij dwaalt van kamer naar kamer en hoort de verhalen die erbij horen. Zo is er de zaal waar Koningin Juliana haar passie voor amateurtoneel botvierde; Waldemar haalt daar met een vrouw die nog Juliana toneel heeft gespeeld herinneringen op. Een andere kamer eert Koning Willem II, de held van Quatre-Bras. Ook Koningin Wilhelmina en Koningin-regentes Emma hebben hun sporen nagelaten. Hoe verder Waldemar teruggaat in de geschiedenis van Soestdijk, hoe meer sterke vrouwen van Soestdijk hij tegenkomt.

Waldemar neemt kijkers mee op een reis door de tijd. Kleine geschiedenissen raken de grote en samen karakteriseren ze de plek. En al die geschiedenissen en al die bijzondere plekken vertellen het verhaal van Nederland, én onze voorouders, door de eeuwen heen. Verborgen Verleden van Nederland laat ons de plekken zien die we allemaal dachten te kennen – en de verrassende geschiedenissen die ze verborgen houden.

De overige locaties in dit seizoen van Verborgen Verleden van Nederland zijn: het Vrijthof in Maastricht, de Brandaris van Terschelling, de Portugese Synagoge in Amsterdam, waterdorp Giethoorn, de Oude Haven van Rotterdam, Hotel Des Indes en de Martinitoren te Groningen.