• Boeksamensteller Bart van der Wal (rechts) en Semmy Prinsen.

    Artishock

Jazzhistorie Artishock in boekvorm

SOEST Het is 28 januari 1968. Het Jazz Combo Raoul Angenent installeert zich in de Gouden Ploeg aan de Middelwijkstraat. Het is een soosavond van Artishock, met het eerste jazzconcert uit de roemruchte geschiedenis van deze vereniging.

De muzikale bijeenkomsten zijn kleinschalig. Als Hans Dulfer komt spelen, is er voor het eerst een poster. Andere - nu beroemde - namen van musici die in Artishock optraden waren: Han Bennink, Mischa Mengelberg, Gijs Hendriks en ook Soester musici als Wally Bishop en Rob van den Broeck.

BOEK Een halve eeuw jazz in Artishock vroeg natuurlijk om een boek. Bart van der Wal stelde '50+ jaar Jazz in Artishock' het samen. De feestelijke doop ervan is op zaterdag 1 februari, om 20.00 uur, in Artishock. Tevens is het de start van de tentoonstelling van de jazzposters uit het boek die een reis door de tijd laten zien vanaf de eerste jazzoptredens in Artishock. In de beginjaren waren de optredens incidenteel. Sammy: ,,Mijn vader was de initiator van de jazz in Artishock. Op een gegeven moment zei mijn vader: wat jullie moeten doen is een jazzclub oprichten. Vanaf die tijd (1988) waren de drie broers Prinsen actief betrokken bij de optredens en traden ook gezamenlijk op; piano, drums en saxofoon. Sammy ging uiteindelijk de jazzconcerten organiseren.

COMBINEREN Veelzijdigheid was door de jaren heen een kenmerk van de Artishock-leden. In het begin liepen verschillende muziekvormen door elkaar heen. Zo was de eerste jamsessie in het kader van de klassieke muziek. Al snel werd de opening van de tentoonstellingen gecombineerd met jazzoptredens. Het idee van het combineren jazz en de exposities kwam van Otto Prinsen, beeldend kunstenaar en jarenlang Artishock prominent. Otto heeft veel posters ontworpen, maar ook aan het ontwerpen van de posters heeft Semmy bijgedragen met eigen foto's. Ook Rob van den Broeck combineerde schilderen en muziek.

PROFESSIONEEL Semmy: ,,We zijn heel professioneel geworden. Vroeger kwam de band binnen en ging spelen. Nu is er veel meer nodig voordat men gaat spelen: microfoons, licht, alle benodigdheden die een band nodig heeft". Het was meer huiskamerachtig. Het publiek is wel in aantal gegroeid. Artishock heeft door de jaren heen naam opgebouwd als volwaardig jazzpodium. Onder jazzmusici is het podium bekend.

Bart: ,,De affiches waren in het begin erg 'artistiek', speels mede door het tekentalent van Otto. Nu werken we met een vast format en zijn ze meer standaard. Wel met een mooie foto van de musici". Toen was het knip en plakwerk, werden ze gestencild." De tentoonstelling geeft voornamelijk de affiches weer. Het boek wordt feestelijk gepresenteerd in aanwezigheid van vele toen deelnemende musici. De expositie is te bezichtigen in februari.

REÜNIE PERRON 5B Aansluitend op de feestelijke presentatie van het jubileumboek treedt Perron 5B op. Het wordt reünie in de gebruikelijke bezetting, namelijk als vanouds een jamsessie met een wisselende bezetting. Dat optreden begint om 20.30 uur. De toegang is gratis.