• Een foto die mensen op het spoor van een stamboom van hun familie kan zetten.

    Archief HVS

90.000 personen in stamboom-database HVS

SOEST Negentigduizend personen, allemaal afstammelingen van Soester voorouders, zijn 'verenigd en herenigd' in een database van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg (HVS). Daarin kunnen belangstellenden stap voor stap hun stamboom optuigen.

De werkgroep genealogie van de vereniging heeft nog niet zo lang geleden het genealogisch programma HuMo-gen op haar site gezet. ,,De leden van deze werkgroep van de HVS voegen vrijwel dagelijks nieuwe gegevens toe", zegt Dick van Fulpen.

FOTO ,,Stel, je vindt een foto van je voorouders in een familiealbum", zegt hij wijzend op de foto van de Soester fotograaf Ebbenhorst, die bij dit artikel is toegevoegd. ,,Gezien het bordje is het echtpaar veertig jaar getrouwd. De combinatie van fotograaf en kleding doet vermoeden dat de foto ongeveer honderd jaar oud is. Vaak weet een op leeftijd zijnde oom of tante dan de oplossing. Deze foto uit het archief Ebbenhorst kon zodoende gekoppeld worden aan de juiste familie."

BEWEGWIJZERING Het tv-programma Verborgen Verleden is goed bekeken en wint aan populariteit in deze coronatijd. In elke aflevering worden de voorouders van een bekende Nederlander uitgezocht, de hoofdpersoon bezoekt een archiefinstelling en krijgt al bijna een complete stamboom voorgeschoteld. Het 'gewone volk' moet zelf de laan der stambomen bewandelen. De HVS zorgt met haar database voor de bewegwijzering en is daarin veel duidelijker dan de archieven van de Burgerlijke Stand die niet allemaal openbaar en niet altijd compleet zijn.

PRIVACY De privacywetgeving AVG is in het HuMo-gen programma van de Historische Vereniging Soest ingesteld, zodat gegevens van nog levende personen niet getoond worden. De stamboomgegevens zijn te vinden op: https://www.hvsoest.nl/stambomen. Spoorzoekers kunnen vragen, aanvullingen en correcties mailen naar genealogie@hvsoest.nl.