• Is de voormalige kantoorvilla een hotel voor 'dronken Polen' of wonen er expats?

    Streetview Google Maps

'Hier wonen hoog opgeleide expats'

SOESTERBERG (JPU) Heeft de eigenaar van de voormalige kantoorvilla de Zwaluw aan de Amersfoortsestraatweg in Soesterberg er een 'Polenhotel' van gemaakt waar dronken seizoensarbeiders uit Oost Europa voor veel overlast zorgen? Of wonen er keurige hoogopgeleide Expats in die villa?

Daarover ruzieden de eigenaar van het pand en een groep buurtbewoners donderdag op de zitting van de bestuursrechter in Utrecht. Die buurtbewoners zijn naar de gemeente Soest gestapt met een verzoek tot handhaving.

OVERLAST Zij hebben gezien dat er vorig jaar een 'Polenhotel' is geopend aan de Amersfoortsestraatweg. Opeens waren er vijftien kamers in de villa, die verhuurd werden aan lawaaierige buitenlanders. De buurt heeft veel overlast. De kamers zijn vaak dubbel bewoond en de eigenaar verdient volgens de buurt enorme bedragen met het uitbuiten van deze Oost-Europeanen. De 'Polen' halen ook met hun auto's gevaarlijke toeren uit.

VERGUNNING De eigenaar heeft voor de bouw van de appartementen geen vergunning aangevraagd. Dat had wel gemoeten. Wonen op die plek is illegaal want het is in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente heeft ingegrepen na talloze klachten uit de buurt. Soest heeft er direct een dwangsom van 100.000 euro per overtreding op gezet.

GOED GESPREK De eigenaar van de villa probeerde op de zitting de buurtbewoners te paaien voor een goed gesprek. Maar de verzamelde bewoners vonden dat zij te veel voor de gek zijn gehouden door de eigenaar en de uitbater van Recratiepark Jachthuis.

GESCHROKKEN De eigenaar van de villa is van die dwangsom zo geschrokken dat hij een kort geding aanspande. Volgens zijn advocaat is die hoge dwangsom volkomen in strijd met het beleid van de gemeente Soest. Maar de gemeente dacht daar heel anders over. ,,Er wordt veel geld verdiend door de overtreding en een dwangsom moet nut hebben", zei de juriste van de gemeente.

RACISTISCH De advocaat herhaalde dat er keurige buitenlanders wonen in de villa. Hij betoogde dat de buurt zich racistisch opstelt tegen de Polen. Hij gaf ook aan dat de gemeente de villa een woonbestemming kan geven. Hij stelde voor om er acht appartementen neer te zetten in plaats van veertien kamers. De gemeente wil inderdaad wonen ook op de Amersfoortseweg 126 toestaan, maar dan in de vorm van een of twee woningen. Losstaande huizen passen volgens de gemeente wel in die buurt. Op de zitting werden de eigenaar en de gemeente het niet eens.

De uitspraak is in de loop van volgende week.