• Eempers

Herdenking '33 van Soesterberg'

SOESTERBERG De jaarlijkse herdenking van de drieëndertig verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog die op 19 november 1942 op de vliegbasis Soesterberg door de bezetter zijn gefusilleerd is op vrijdag 17 november. Het is zondag 19 november precies 75 jaar geleden.

Deze herdenking wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd door de Stichting Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg, samen met de leerlingen van groep acht van de openbare basisschool De Egelantier. De scholieren vervullen een rol zowel bij de ontvangst van de gasten als op de fusilladeplaats.

De '33 van Soesterberg' werden door de bezetter naar Soesterberg gebracht om daar te worden gefusilleerd omdat zij zich verzetten tegen de schending van vrijheid en verdraagzaamheid. Zij kwamen niet uit Soest of Soesterberg maar uit diverse plaatsen buiten de gemeente Soest. De meesten hadden beroepen als metaalbewerker, stukadoor, los arbeider, schilder, monteur, elektricien, landarbeider, stratenmaker, banketbakker en een gemeentewerkman, landgenoten die opkwamen voor de vrijheid van hun medemens en hun vaderland en dit door een laffe daad van de bezetter met de dood hebben moeten bekopen.

De ontvangst van de genodigden (familie, vrienden, kennissen van de slachtoffers) is in het parochiehuis van de RK. St Carolus Borromeus kerk in Soesterberg.