• Harry Witte bij fietsbrug

    Ronald Kersten

Harry Witte zet na 28 jaar punt achter politiek

SOEST „Toen we in de gemeenteraad kwamen, spraken we af dat we om de twee jaar zouden wisselen, zodat niemand aan het pluche zou blijven hangen. Maar het is anders gelopen." Dat zegt Harry Witte, politiek leider van Gemeentebelangen Groen Soest. Na achttien jaar als raadslid en tien jaar als wethouder zet hij een punt achter zijn carrière binnen de gemeentepolitiek.

Dat zijn jaren in het gemeentebestuur bewogen waren, is een understatement. In 1990 denderde GGS de raadzaal binnen, zonder te kloppen. In 2002 en 2010 werd GGS zelfs de grootste partij. Dat had nu weer zo kunnen zijn, als de fractie vlak voor de verkiezingen van 2014 niet uiteen was gevallen. Yolande Gastelaars en Ingrid Koomen namen toen na een verloren interne machtsstrijd de benen.

Niet veel later moest Witte opstappen als wethouder, omdat hij pamfletten had rondgedeeld tégen een plan dat hij als bestuurder moest uitvoeren. Dat was dramatisch, maar in de kern nog veel meer typerend voor de betrokken Soester. De volgende dag stond hij op straat verkiezingsposters te plakken. Bij Witte (66) was de scheidslijn tussen actievoeren en politiek bedrijven of besturen vaak flinterdun.