• Haike Bes met haar inzending voor de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt.

    Rijksmuseum

Haike Bes: 'Zo cool, in 't Rijks hangen!'

SOEST Het Rijksmuseum ontving de afgelopen maanden 8.390 inzendingen voor de zomertentoonstelling 'Lang Leve Rembrandt'. Uiteindelijk zijn er bijna zeshonderd kunstwerken geselecteerd die in het Rijksmuseum komen te hangen. Eén van die werken is van de Soester kunstenares Haike Bes.

Astrid van den Hoek

Het Rijksmuseum viert in 2019 het Jaar van Rembrandt ter gelegenheid van zijn 350e sterfdag. Er zijn tentoonstellingen, lezingen en activiteiten. Een van de ludieke acties is dat het museum aan alle Nederlanders vroeg om op Rembrandt geïnspireerde kunstwerken in te zenden voor een tentoonstelling. Belangrijkste selectiecriteria waren de relatie met Rembrandt, kwaliteit en creativiteit.

Kunstenares Haike Bes (34) uit Soest was gelijk enthousiast toen ze over de wedstrijd hoorde. ,,Wie wil er nou niet in het Rijks hangen?", stelt ze retorisch. ,,Dat er nog vijfhonderd andere hangen maakt me niet uit. Dit is echt heel cool. Ik had me nooit zo verdiept in Rembrandt, maar het leek me een leuke uitdaging om die sfeer en stijl op mijn manier te verwerken. Ik begon een beetje te googelen en had meteen inspiratie. Ik wilde dingen doen die ik nog nooit had gedaan. Zo kwam ik op een zelfportret, een gek gezicht, spelen met licht en het kopiëren van meesters. Aan dat plan heb ik me de hele tijd vastgehouden en zo is het uiteindelijk ook geworden."

PLASTIC SOEP Bes houdt zich doorgaans met maatschappelijke thema's bezig in haar werk, zoals de plastic soep en hoe we met de aarde omgaan. Ook maakte ze onder andere de houten paarden die bij Het Gagelgat staan. Ieder jaar werkt ze rond een ander thema. Dit werk voor Lang Leve Rembrandt past prima bij haar volgende expositie, die volgend jaar op de planning staat.

HUMOR ,,Ik ben al bezig met werken daarvoor. Het thema is 'embrace the bullshit'. Het gaat over lol, jezelf niet te serieus nemen en niet alles wat er gebeurt kapot analyseren. Rembrandt heb ik wel heel serieus genomen hoor, want ik wil echt dat mijn werk kwaliteit uitstraalt. Maar hij heeft wel humor, dat viel me op toen ik zijn werken bestudeerde. Ik wil dat mensen om mijn schilderij moeten glimlachen en dat kenners de werken van Rembrandt die mijn inspiratie waren erin kunnen herkennen. Ik heb altijd veel emoties in mijn werk opgezocht. Humor is ook iets dat raakt."

ECHTHEID Naast humor gaat het ook over echtheid in haar nieuwe werken. ,,Als alles en iedereen moet voldoen aan een esthetisch ideaal, dan ben je nooit tevreden. Het echte leven zien we dan niet. Het gaat om genieten van het bestaan. Er is meer dan hoe dingen eruit zien. Daarom heb ik voor een zelfportret gekozen, om te laten zien dat ik ook niet perfect ben. Ik vind dat wel spannend hoor, heb ironisch genoeg wel tachtig selfies gemaakt voordat ik vond dat ik er goed op stond. Ik was ook best zenuwachtig voor het inzenden, het is gek om naar je eigen gezicht te kijken. Nu pas, als ik het schilderij zie, denk ik: dat ziet er goed uit, dat is goed gelukt."

MOEILIJK EN LEUK Bes voelt zich op allerlei vlakken uitgedaagd door het project. ,,Het was heel moeilijk én heel leuk. Ik ben autodidact, heb geen regels gevolgd waaraan een Rembrandt zou moeten voldoen of iets dergelijks. Het is een mix van olieverf en acryl geworden. Zelf werk ik vooral met acryl, dus de olieverf was een heel geknoei. Maar door het oefenen met Rembrandt weet ik nu wel hoe het moet!"

VERHALEN Natuurlijk is de kunstenares er trots op dat ze straks in het Rijksmuseum hangt, maar dat was niet het enige doel. ,,Ik wilde vooral dat de jury mijn werk zou zien. Een beetje peilen of ik op de goede weg ben. Bij het langsbrengen van de kunstwerken hebben we niet met de jury kunnen praten. Ik zou graag willen weten wat ze ervan vinden, misschien kan ik dat op de opening nog vragen. Het lijkt me verder ook heel leuk om het werk van anderen te zien en hun verhalen te horen."

GROOT PUBLIEK De opening op 15 juli is alleen voor genodigden. ,,Met ruim 500 inzendingen is dat alsnog wel een groot publiek", zegt Bes. ,,Maar daarna gaan de vele bezoekers aan het museum mijn werk ook zien. Ik vind het super dat mensen dan mijn werk leren kennen en de verhalen die ik ermee wil vertellen. Ik kan me haast niet voorstellen dat hier niet iets mee gebeurt, met dit moment in de spotlights. Er moet wel iets uitkomen. Maar daar ga ik me niet teveel mee bezighouden. Ik ga gewoon genieten van de opening straks en me volop richten op mijn volgende expositie."

De expositie 'Lang Leve Rembrandt' is te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam, van 16 juli tot en met 15 september. Het museum kreeg ruim achtduizend inzendingen uit in totaal 95 landen. Er werden er 593 geselecteerd.