• Soester Courant

Groenwal met grond gelijk gemaakt

SOEST De daders liggen op het spreekwoordelijke kerkhof. Op enkele steenworpen afstand van de algemene begraafplaats aan de Veldweg is langs de Eng een groenwal vrijwel met de grond gelijk gemaakt. Illegaal.

Iemand die er al langer in de buurt woont heeft het ontdekt. Deze persoon heeft een donkerbruin vermoeden wie er achter deze 'aanslag' zitten: bewoners van de nieuwe woningen langs de historische groene long van Soest. Zij zouden op die manier het zicht op de Eng vanuit op hun nieuwe woning willen waarborgen. ,,Tijdens de bouw wilden 'ze' de wal al kappen, maar toen is er door de gemeente tegen de aannemer gezegd, dat het niet mocht.''

AANGIFTE Zeker weten wie er achter de 'kaalslag' zit, doet de Soester inwoner niet, maar hij heeft de illegale kap gemeld bij de afdeling Groen van de gemeente. De gemeente vindt het 'heel vervelend', laat een woordvoerder weten. ,,De daders zijn niet op heterdaad betrapt. Dat maakt het lastig. We kunnen nu niet meer doen dan aangifte doen bij de politie.'' Dat is inmiddels gebeurd. Of er een onderzoek wordt ingesteld, is de vraag.

De gemeente beraadt zich over eventuele vervolgstappen. ,,De verantwoordelijke ambtenaren gaan eerst met de Vrienden van de Eng praten, wellicht kunnen zij adviseren wat het beste herplant kan worden. Maar zo ver zijn we nog niet. Maar als er een plan is, dan wordt dat door de verantwoordelijke ambtenaar besloten, er is geen collegebesluit voor nodig, legt de woordvoerder uit.

'SCHANDE' De 'klokkenluider' vindt het zonde dat de natuurlijke wal is vernield en spreekt van 'een schande'. ,,Te belachelijk voor woorden dat bewoners zoiets doen, als ze het gedaan hebben. Maar wie anders zou zoiets doen'', vraagt hij zich af. ,,De vrijstaande huizen staan er nog maar net. De groenwal stond er al jaren, met bramenstruiken, ander mooi groen en zelfs eekhoorns en nertsen.''