• Wunderlust

Griezelen op Bibberbiebfeest

SOEST De Kinderboekenweek komt er weer aan. En dit jaar is het griezelen geblazen. Het thema van de week rondom kinderboeken is namelijk Griezelen. Gruwelijk eng! In de bibliotheek van Soest worden gruwelijk griezelige, maar leuke activiteiten georganiseerd. Een beetje eng, maar niet té eng.

Melissa Hofland

,,Wat kinderen echt niet mogen missen is het Bibberbiebfeest. Voor één keer gaat de bibliotheek hier speciaal 's avonds voor open," vertelt Helen Barnhoorn, medewerkster van de bibliotheek en tevens mede-organisator van de kinderboekenweekactiviteiten. Op zaterdag 7 oktober kunnen kinderen tussen 6 en 10 jaar, van 18.00 tot 20.00 uur met een beetje lef, hier verkleed naartoe komen. ,,Er zijn allerlei spannende dingen te doen. Zo is er een Griezellab waar kids terecht kunnen om samen met professor Loep te experimenteren. Bijvoorbeeld met het maken van slijm. Wie van enge verhalen houdt, kan komen luisteren naar een gruwelijk goed verhaal op de koptelefoon. Dat zal vooral voor omstanders een leuk gezicht zijn. En er kan worden geknutseld aan spooklampjes en monsterboekenleggers in het Monsterdorp. Spookachtig voedsel is te krijgen in de Heksenbrouwerij. Het wordt gruwelijk", belooft Barnhoorn.

SPEURTOCHT Maar er is veel meer te doen in de bijzondere week voor kinderen. Zo kan worden meegegriezeld tijdens een spannende speurtocht in de bibliotheek. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen van 4 tot en met 14 oktober gratis meespeuren in de Bibliotheek, na schooltijd en ook op zaterdag vanaf 10.00 uur. Iedereen krijgt na al het gespeurd een cadeautje. Speciaal voor de Kinderboekenweek speelt Theatergroep Smoesjes op zaterdag 14 oktober om 15.00 uur in Theater Idea Soest de spiksplinternieuwe voorstelling De G is van Griezelen! Het meisje Door houdt van griezelboeken. De juf die wil dat de kinderen in haar klas sommen maken, dictee doen en het alfabet leren. Ze wil griezelboeken verbieden. Die leiden maar af. Zal Door het laatste hoofdstuk ooit uitlezen….? De G is van Griezelen is een interactieve, muzikale voorstelling, voor kinderen van 6 jaar en ouder.

GESCHIKT Wordt het niet allemaal een beetje te spannend? Helen Barnhoorn denkt van niet. ,,We houden allemaal wel van een beetje 'eng'. Als het maar in een fijne en veilige omgeving is, en het vooral om plezier maken gaat. Kindergriezelboeken doen het super goed. Wie kent de reeks van Dolfje Weerwolfje niet? Ja Dolf is een weerwolf, maar wel een hele schattige. En Dummiedemummie is nog zo'n populaire griezelreeks. Binnenkort komt er weer een film van uit. Reken maar dat die goed gaat lopen. Verder letten we er in de bibliotheek goed op, dat kinderen de boeken lezen die voor hun leeftijd geschikt zijn. Dus zeker niet te eng. Dat doen we onder andere door ze in te delen in leeftijdscategorieën." Barnhoorn somt een rijtje boeken op die nu populair zijn, en zeker in de bibliotheek te verkrijgen zullen zijn: ,,De Gruffalo bijvoorbeeld, voor de kleinsten tussen 4 en 5 jaar over een muisje en een monster. En het een educatieve boek 'Ben niet bang voor de wilde dieren', met een grote spin op de voorkant. Dat vinden veel kinderen toch ook een beetje eng. En we hebben ook het populaire 'Knekelstad' voor wat oudere kinderen over speurneus Sherbot Holmes die op zoek gaat naar het waarom van een vermist botje."

Genoeg leuks te doen, zien en te lezen dus tijdens de kinderboekenweek vanaf 4 oktober. ,,Wij hebben er in ieder geval heel veel zin in, en we hopen heel veel kinderen uit Soest te ontmoeten", aldus Barnhoorn. Zie voor toegangskaarten voor verschillende activiteiten en overige informatie: www.ideacultuur.nl/kinderboekenweek.