• Privé

Graag bij opa's en oma's langs

SOEST Gele regenjas, dito laarsjes, twee knotjes op haar hoofd en een groen jurkje. Daar komt Olivia (4) onder moeders' paraplu aangestapt. Ze is vrolijk. Vandaag gaat ze weer langs bij haar 'opa's en oma's' van ontmoetingscentrum King Arthur Groep (KAG).

Melissa Hofland

Als Olivia uit haar natte spullen is gepeld, maakt ze een rondje langs de bezoekers van vandaag. Het is druk. Veertien oudere mensen met een beginnende vorm van dementie zijn vandaag in de gezellige woonkamer van het ontmoetingscentrum. Ze zitten aan de koffie rond een grote tafel. Olivia is vooral druk met het voorstellen van 'meneer Aardappel' in haar armen. Vrolijk keuvelt ze er met de ouderen op los. Een schaterlach vult de kamer als één van de ouderen de arm van 'meneer Aardappel' schudt, en die er per ongeluk meteen vanaf trekt. Niet alleen Olivia ziet de lol ervan in, ook de ouderen hebben het grootste plezier.

ENORME KLIK Moeder Marieke geeft haar dochter op de achtergrond zo nu en dan instructies, maar laat haar vooral lekker gaan. Ze vertelt hoe haar 4-jarige dochter al heel vroeg een enorme klik met Marieke's eigen opa had. ,,Ze was echt close met hem. Maar niet alleen met hem. Ook als ze in de supermarkt oudere mensen tegenkomt, heeft ze er meteen iets mee. Ik wilde graag vrijwilligerswerk gaan doen, en het leek me helemaal leuk om dat samen met mijn dochter te doen. Via Bureau Vrijwilligerswerk die wel enthousiast was over ons aanbod, zijn we hier op de KAG terecht gekomen. Ideaal. Het is hier kleinschalig, knus en Olivia vindt het hartstikke leuk. Ze is helemaal zichzelf tussen de oudjes." Dat die ouderen soms voor de derde keer vragen, hoe oud ze is, maakt Olivia helemaal niks uit.

,,Ik heb haar verteld dat deze mensen vergeetachtig zijn, en haar soms misschien niet zullen herkennen. Maar dat voegt voor haar niets toe. Ze integreert de twee uurtjes dat we er zijn, zo'n één keer in de drie weken, helemaal in de groep en geniet. We noemen het samen: 'We gaan de mensen blij maken."

PIEPKLEIN BRILLETJE Olivia zet het piepkleine brilletje van 'Meneer Aardappel' op haar eigen neus. Ze heeft de lachers op haar hand. Een meneer roept naar moeder Marieke: ,,Ik zou maar lekker veel genieten van die kleine. Het is zo om. Mijn dochter is al bijna 58. Is toch wel even wat anders."

Vrijwilligster Ester die vandaag op de groep staat, roept Olivia bij zich. Of ze wil helpen met het voordoen van de bewegingsoefeningen bij de koffie. ,,Als zo'n kleine daar staat, motiveert het nog meer om mee te doen", fluistert ze snel. Moeder Marieke knikt. Ze vertelt hoe Olivia een oudere aan het hinkelen kreeg. Ze daagde die meneer uit voor een klein wedstrijdje 'wie is de snelste', tijdens een wandelingetje. Die meneer was natuurlijk langzamer, maar leerde Olivia weer hoe je moet hinkelen. Prachtig."

BARBAPAPA-PUZZEL Bewegingen voordoen, zo voor die grote groep, is even teveel gevraagd voor Olivia. De tranen springen in haar ogen. Al lacht ze alweer, als ze het bekende 'Hoofd, schouders, knie- en teen herkent. Na de 'Fit bij de Koffie', zoals Ester het noemt, verspreiden de ouderen zich over de verschillende ruimtes van de KAG. Ze kunnen gaan biljarten, klaverjassen en nog meer. Olivia begint samen met een mevrouw die vroeger kleuterjuf was aan een meegebrachte puzzel van Barbapapa.

Even later staan nog drie vrouwen mee te puzzelen, en zit Olivia met een meneer te kletsen. Ze moet er weer vandoor. School roept. ,,Maar jullie mogen mijn puzzel wel een weekje lenen hoor", zegt ze goedmoedig, ,,We komen 'm wel weer een keertje ophalen."

WERELD ALZHEIMER WEEK Anita Schimmel, casemanager van KAG Soest, is blij met de jonge vrijwilligster. ,,Het doet de ouderen zo goed. Aankomende week hebben we vanwege de Wereld Alzheimer Week heel veel leuke activiteiten. Een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met het vrijwilligerswerk van de KAG. We kunnen nog heel goed nieuwe vrijwilligers gebruiken, ook van die piepjonge. Dus wees welkom."