• Eempers
  • Eempers
  • Eempers
  • Eempers

Gezonken kraan in Eem boven water gehaald

SOEST De eerste poging om de gezonken kraan van het half gezonken overslagschip Liesveld in de Eem bij de Grote Melm in Soest te lichten, mislukte maandagochtend, maar maandagmiddag om 14.25 uur lukte het de medewerkers van bergingsbedrijf Hebo Maritiemservice uit Zwartsluis wel. Een duiker moest daarvoor enkele pogingen doen om de zware kettingen aan de gezonken kraan zodanig te bevestigen dat deze stabiel in de takels hing van de bergingskraan op het ponton.

De eerste bergingspoging mislukte, waarna besloten werd het ponton te draaien. Toen duurde het nog geruime tijd om zwaardere kettingen aan de gezonken kraan vast te maken. Ook het omhoog halen was een zware klus, want de kraan lag al sinds vorige week woensdag op de bodem van de Eem en was daar steeds vaster komen te zitten.

LEEGPOMPEN Tijdens de bergingswerkzaamheden werd het scheepvaartverkeer op de Eem stilgelegd. Nu de kraan is gelicht, kan begonnen worden met het zoveel mogelijk rechttrekken van het schip en kan een begin worden gemaakt met het leegpompen ervan. Nadat het onderzoek van de Scheepvaartinspectie naar de oorzaak van het zinken van het schip is afgerond, kan het worden vrijgegeven voor transport naar een werf.

OORZAAK Hoewel de oorzaak van het zinken van de Liesveld dus nog niet bekend is, wordt de mogelijkheid niet uitgesloten dat de bemanning bij het verlaten van het schip in verband met de bouwvakvakantie niet alles goed heeft afgesloten. Buurtbewoners hebben dagelijks het schip iets zien overhellen, totdat het woensdagmorgen in alle vroegte met een hels kabaal scheef kwam te liggen. De kraan gleed van het dek en het schip zonk gedeeltelijk.

Het zal naar verwachting nog enkele dagen duren voordat het schip op transport kan naar een werf.