• Gijs van den Akker is groot fan van het bordspel keezen en hoopt tegen meer liefhebbers te kunnen gaan spelen.

    Astrid van den Hoek

Gezocht: liefhebbers van het keezenspel

SOEST Voor wie er nog nooit van gehoord heeft, klinkt het wellicht wat vreemd: een bordspel dat 'keezen' heet. Of het ooit bedacht is door twee vrienden die Kees heetten, weet Gijs van den Akker niet. Maar dat deze combinatie van Mens-erger-je-niet en pesten ontzettend leuk is om te spelen, weet de Soester wel. Hij zoekt nog meer enthousiastelingen om een toernooi mee op te zetten.


Astrid van den Hoek

Het speciale keezenbord staat al klaar op de keukentafel van Gijs van den Akker. Een mooi houten bord met uitgekerfde rondjes en vier 'thuishonken' in verschillende kleuren waar de pionnen zo snel mogelijk moeten worden gestald. Kaarten kunnen die plannen echter dwarsbomen. Zomaar een paar passen terug moeten, je pion van plaats moeten ruilen met die van een ander of eraf gegooid worden door een tegenstander: het kan allemaal bij keezen.

VERSLAAFD ,,Mens-erger-je-niet en pesten deed ik vroeger wel, maar dit ken ik eigenlijk niet uit mijn jeugd", vertelt Van den Akker. ,,Het is ook relatief nieuw. Vrienden hebben het mij en mijn vrouw geleerd. Dat was een jaar of vier geleden. We waren gelijk verslaafd. Wij hebben het weer aan andere vrienden van ons geleerd. Nu spelen we het elke vrijdagavond. En mijn vrouw heeft nog een clubje met vriendinnen. Het leukst? Je moet het meemaken. Het mooiste is om je tegenstanders van het bord af te gooien!"

FOEFJES Het spel schijnt, net als Mens-erger-je-niet, zijn oorsprong te hebben in India (Pachisi), maar wordt met speelkaarten gespeeld in plaats van een dobbelsteen. Van den Akker: ,,Bij kaarten komt een factor geluk kijken, net als bij de dobbelsteen. Maar wanneer je welke kaart speelt, daar kun je foefjes voor leren. Het is dus wel strategisch, maar je hoeft er niet heel geconcentreerd bij na te denken of moeilijk te tellen. Je kunt er een gezellige avond van maken! Veel mensen kennen Mens-erger-je-niet. Het wordt dan ook veel in verzorgingshuizen gespeeld en ook mijn kleinkinderen vinden het prachtig."

Keezen wint aan terrein, meent de Soester. ,,Het bestaat nog niet zo lang hier, maar sinds 2012 zijn er zelfs NK's. Eerst waren er alleen toernooien in Akersloot, waar ze claimen dat het ontstaan is, maar het waaiert uit, heb ik het idee. Het wordt ook in onder andere Canada, Duitsland en Engeland gespeeld. Ik ben benieuwd of er in Soest animo is. En misschien ook in omliggende plaatsen, dan kunnen we tegen elkaar spelen!"


Je krijgt punten per pion die je op het thuishonk hebt gekregen. Wie het eerste al zijn pionnen 'thuis' heeft, wint. Er worden drie rondes gespeeld van elk 50 minuten. ,,Wij spelen met zijn vieren, dus twee teams van twee spelers. Je kan ook met zes mensen spelen, maar dat vinden wij minder leuk." De spelers van een team mogen niet overleggen en weten dus niet welke kaarten de ander heeft. Toch moeten ze elkaar met hun eigen kaarten helpen de pionnen 'thuis' te krijgen. ,,Dat maakt het ook zo leuk! Je moet elkaar een beetje leren aanvoelen."

TOERNOOI Van den Akker hoopt dat er veel Soesters mee willen doen zodat er in januari een toernooi van start kan gaan. ,,Zo'n twintig teams van twee spelers, dat zou heel mooi zijn. En dan in winter gezellig één avond in de maand met elkaar spelen. Na vier avonden komt er dan een winnaar uit de bus. Wie weet kan die ons dan wel vertegenwoordigen bij het volgende NK!"

Aanmelden kan tot 20 november via Keezensoest@kpnmail.nl. Dan volgt meer informatie. Enige ervaring is nodig, er worden spelers gezocht van 16 jaar of ouder.