• Barbara van 't Hoen (links), José Dekker en Charlotte Najafi worden al vrolijk als ze 's morgens de Vogel - en knaagdierenopvang binnenlopen.

    Marina van Hooft
  • Vrijwilligster Laura: ,,Het is zo gezellig dat je tussen de klusjes door even een konijn kunt knuffelen. -

    Marina van Hooft

Gezellige zomerdrukte Op Vogel- en knaagdierenopvang

SOEST De een gaat nog op reis of is al vertrokken, de ander kan, mag of wil niet weg. Weer iemand komt van elders om als toerist Soest te ontdekken. Ijn deze Zomerserie kruis Marina van Hooft hun pad. Vandaag: vrijwilligers van de Vogelopvang plannen uit liefde voor de dieren hun vakantie om de zomer heen.

Marina van Hooft

Alle kooitjes en hokken zijn deze zomer gevuld bij de Vogelopvang en konijnen- en knaagdierenopvang van Dierenzorg Eemland in Soest. De zomerdrukte is ook daar te merken. Ze vangen vooral wilde vogels op, maar tijdens de zomer opent het pension erbij. Een team van vrijwilligers is dagelijks tot half tien 's avonds druk bezig alle vogels, cavia's en konijnen te verzorgen en op te vangen.

Barbara van 't Hoen, beheerster van de opvang aan de Eemweg, geeft aan dat in de zomerperiode twee-derde van het totaal aantal vogels in een jaar wordt opgevangen. ,,Wij merken dat dit verschil ook te maken heeft met dat mensen zomers vaker naar buiten gaan en dus meer oog hebben voor wat er om hen heen gebeurt. Als er dan een vogel in nood is, valt ze dat simpelweg eerder op."

GEDUMPT Daarnaast is het druk bij de konijnen- en knaagdierenopvang, waar ze vooral veel dieren verzorgen die gedumpt zijn. ,,Dit zien we helaas altijd tijdens de vakantieperiode. Mensen vinden het te veel gedoe en vinden het dan net zo makkelijk om na de vakantie een nieuw konijn te kopen", aldus Barbara. Naast deze drukte, worden ook langere dagen gemaakt vanwege het voeren in de avond. In het wild voeren de vogels hun jongen tot het donker wordt, dus in de opvang verwachten de jonge vogeltjes dat ook. De medewerkers werken zomers door tot half tien, waar dat in de winter tot vier of vijf uur 's middags is.

HECTIEK Al deze drukte zorgt soms voor hectiek op de opvang. ,,Wanneer het voor ons hoogseizoen is voor de dieren, is het laagseizoen voor mensen. Onze medewerkers gaan ook op vakantie, wat soms voor het nodige puzzelen in de planning zorgt", vertelt Barbara. ,,Gelukkig werken hier alleen maar mensen met een groot hart voor dieren, dus we komen er altijd weer samen uit."

De opvang zou ook graag nieuwe vrijwilligers verwelkomen, zolang ze maar een passie voor dieren hebben! Barbara zelf heeft dit ook. Ondanks dat zij vooral organisatorisch werk doet, vindt zij de dieren het mooiste onderdeel van haar baan. ,,Ik vind het geweldig om te zien wat voor dieren er hier allemaal binnen komen. Dit zijn meestal dieren die je alleen van een afstand ziet, maar hier kun je ineens een uil in je handen hebben."

VROLIJK ,,Zodra ik hier binnenloop 's ochtends ben ik meteen vrolijk", vertelt vrijwilligster Charlotte Najafi. ,,Ik zet dan koffie en thee voor iedereen met op de achtergrond het geluid van de vogeltjes. Een fijn begin van mijn dag!" Charlotte versterkt het team het hele jaar door. ,,Tijdens de zomer is het druk voor pension bij de konijnen en knaagdieren, maar ook veel dieren waar afstand van wordt gedaan komen binnen. Voor die dieren wordt een nieuw huisje gezocht. Deze hebben veel aandacht nodig, zodat ze hier al gewend aan zijn voor hun nieuwe baasjes. Wij moeten ze dus veel knuffelen, maar dat vind ik helemaal niet erg!"

Naast het contact met de dieren, hecht Charlotte veel waarde aan het werken in teamverband. ,,Zodra we van elkaar zien dat het te veel wordt, proberen we elkaar te helpen. We zorgen samen voor de dieren maar eigenlijk ook voor elkaar."

PLEZIER Ook vrijwilligster José Dekker werkt gedurende het hele jaar bij de opvang. Zij doet dit al vier jaar met ontzettend veel plezier. ,,Ik had nooit gedacht dat ik vogelpoep opruimen zo leuk zou kunnen vinden!" Tijdens de zomerperiode zal je José vaak aantreffen bij de opvang. ,,Ik plan mijn vakanties altijd net vóór of na de zomer, zodat ik tijdens de drukte hier kan helpen", aldus José. Ze geeft aan geen vakantiegevoel te hebben tijdens de drukke zomerperiode, maar dit ziet ze niet als iets negatiefs. ,,Het werk is ontspannend en het is fantastisch om de vogeltjes te zien opgroeien en ze vervolgens weer vrij te kunnen laten waar ze horen. Daar doe ik het voor." Ook geeft ze aan dat de sfeer altijd heel gezellig is. ,,We blijven wel lachen samen, anders wordt de vogelpoep opruimen ineens veel minder leuk!"

CONTACT Ook Laura helpt deze zomer vrijwillig mee bij de konijnen- en knaagdierenopvang. Ze is met haar 14 jaar de jongste van het team. Ze werkt de helft van haar zomervakantie bij het dierentehuis, maar ook als haar vakantie voorbij is wil ze blijven helpen. Het contact met de dieren vindt Laura het leukst aan het werk. ,,Het is zo gezellig dat je tussen de klusjes door even een konijn kan knuffelen." Ook Laura is al tegen de zomerdrukte aangelopen. ,,Mijn tweede werkdag was meteen heel druk, alle hokken waren bezet en we moesten heel hard werken. Ik vind het werk gelukkig heel leuk, dus dat harde werken zag ik niet als een probleem."

AANDACHT Ondanks de drukte is de sfeer heel gezellig bij de dierenopvang. Te merken is dat het team met veel plezier samenwerkt en mensen te woord staat die dieren komen brengen of ophalen. Het is wel duidelijk dat de zomerdrukte ook hier niet te missen is, maar aan één ding valt niet te twijfelen: de dieren krijgen, ondanks de hectiek, alle aandacht en liefde die ze nodig hebben.