• Gezellig keuvelen bij plein Marienburg.

  Peter Beijer
 • Circus bij de kinderboerderij.

  Peter Beijer
 • De geur van poffertjes prikkelt de zintuigen.

  Peter Beijer
 • Circusactiviteiten bij de kinderboerderij.

  Peter Beijer
 • Tamara Roedelof heeft het oude speelgoed zo op straat geschoven.

  Peter Beijer
 • Hanny Kwinten heeft Kijk op Soestdijk.

  Peter Beijer
 • Frits van Wesemael laat zich voorlichten door Luca Castelnuovo.

  Peter Beijer

Gezellige buurfeesten op een zonovergoten dag

SOEST De Nationale Burendag is een populair fenomeen geworden. Ook in Soest. Op vijf verschillende plaatsen kwamen buren bij elkaar om onder het genot van een hapje en een drankje elkaar te ontmoeten. Wij bezochten twee van die evenementen.

De Mariakerk op het Nieuwerhoekplein deed in 2009 haar deuren definitief dicht. Het gebouw werd in 2014 gesloopt en op die plek is nu een knus ontmoetingsplein. Een perfecte locatie voor de Burendag die de activiteitencommissie van de zorgwoningen Mariënburg heeft georganiseerd.

DE EERSTE Patty Kraay is een van de organisatoren van het evenement. "Drie jaar geleden zijn wij begonnen met de Burendag. Wij waren daarmee de eerste in Soest. Hartstikke mooi dat er inmiddels vijf Burendagen in Soest zijn. Wij organiseren niet alleen de Burendag, maar wij doen ook andere activiteiten voor de mensen hier. Zoals een schilderclubje en gymnastieklessen."

Op het zonovergoten plein, waar de stemmige muziek wordt verzorgd vanuit de bakfiets van Semmy Prinsen, keuvelen de mensen en zijn er kraampjes waar allerlei snuisterijen zijn uitgestald. T-shirts met de term "Kijk op Soestdijk" worden aangeboden door Hanny Kwinten. "De term 'op Soestdijk' vind ik geweldig. Mensen uit deze buurt meten zich graag met een knipoog koninklijke allure aan."

Frits van Wesemael staat bij de stand van Luca Castelnuovo. De 14-jarige Castelnuovo geeft technische ondersteuning aan ouderen die advies willen voor tablet, mobiel en PC. Van Wesemael vermaakt zich prima op de plek waar hij 43 jaar heeft 'gekerkt.' "Het is mooi en symbolisch dat er zoveel mensen nu op deze plek samenkomen. Ik heb nog altijd heimwee naar deze plek en de verbondenheid die de mensen met elkaar hadden. Dit is een belangrijk plekje voor veel mensen. Het is goed om dat op deze wijze vorm te geven."

DE GROOTSTE Het Vedelaarpad is omgetoverd tot een rommelmarkt. De geur van poffertjes prikkelt de smaakzintuigen. Linda Oudenaller en haar zoon hebben de inhoud van de boekenkast geplunderd en op straat uitgestald. De opbrengst gaat voor de helft naar de Blauwe Vogel vertelt de negenjarige Teun. Linda is ondertussen aan het onderhandelen met een koopjesjager die haar blik op een Dolfje-Weerwolfje-spel heeft laten vallen. Linda vraagt twee euro voor het spel. Mevrouw heeft er maar 1,50 voor over. "Ook goed."

Drie huizen verder staat Tamara van den Heuvel met haar dochter tussen een ontelbare hoeveelheid speelgoed. "Ideaal dit. Ik heb alles vanaf zolder zo vanuit huis de stoep opgeschoven. De sfeer is gezellig en wat verkopen is mooi meegenomen. Wat overblijft is voor Koningsdag of opnieuw tijdens Burendag. Als het aan mij ligt wordt dit volgend jaar weer georganiseerd. Je komt de hele buurt hier tegen. Daar gaat het om!"

Mirjam Castein is namens Begeleiding in Balans een van de organisatoren van het buurtfeest. Bij de wijnproeverij vertelt ze opgetogen over de spontane medewerking van haar buurtgenoten. "Met elkaar hebben wij van de Burendag een informeel feest gemaakt met voor elk wat wils. Er is muziek, dans, sport, hapjes en drankjes. Elkaar ontmoeten in deze zomerse omstandigheden, waarbij voor ieder wat te doen is. Prima toch?"

Paul Muller staat verderop tussen de kraampjes te snuffelen. De oud-voetbaltrainer is kind aan huis op deze plek. "Wij wonen al jaren op de Libel. Vroeger kwam ik met mijn kinderen bij de kinderboerderij en nu kom ik hier met mijn kleinkinderen. Dit is als een vakantie in je achtertuin."

Bij de circusactiviteiten proberen de allerjongste kinderen zich op een wereldbol voort te bewegen. Dat gaat de dreumesen opvallend soepel af. Wim Kok staat er met bewondering naar te kijken. "Knap zoals die kinderen dat doen." Kok is vrijwilliger bij de kinderboerderij en druk bezig met de aanleg van een proeftuin. "De kinderen mogen proeven van frambozen, bessen, aardbeien en bramen."

De buurtsportcoaches Dave Klarenbeek en Annelies Besuijen vinden het burenfeest een geslaagde happening. "Moet je kijken. Iedereen is in beweging. Gezellig en ongedwongen."