• Gemeente Soest

'Georganiseerde misdaad ook in Soest'

SOEST Voor wie het nog niet wist of niet vermoedde: georganiseerde misdaad komt ook in Soest voor. ,,Het zit dichter in de samenleving dan we denken. Daar hoef je niet bang voor te zijn, maar wees er wel alert op", zegt burgemeester Rob Metz.

Johan van Beek

Hij refereert aan een grote drugsvangst, enkele weken terug in Soesterberg. In een auto werden 400 kg drugs en illegaal vuurwerk aangetroffen. ,,Die drugs moesten naar een adres in Soest. Je praat dan over een straatwaarde van ruim 20 miljoen euro. Om zo'n partij te verplaatsen, heb je een grote organisatie nodig. Als zulke hoeveelheden zomaar verdwijnen, kunnen er liquidaties plaatsvinden, is wel gebleken."

VERGUNNINGEN INGETROKKEN De voor Soest(erberg) historisch grote drugsvangst van twee weken terug ligt nog vers in het geheugen. In een onregelmatige frequentie worden wietkwekerijen ontmanteld. In de ruim drie jaar dat hij burgemeester in Soest is, trok Rob Metz de vergunningen van tenminste vijf horecazaken in wegens onder meer illegale gokactiviteiten.

In onze gemeente zijn meer dan eens speciaal met compartimenten geprepareerde auto's aangetroffen, voertuigen waarmee criminelen drugs en wapens en munitie transporteren. De georganiseerde misdaad komt in heel Nederland voor en Soest vormt daarop geen uitzondering. In welke omvang, dat weet burgemeester Metz niet.

PANDEN De recente drugsvangst in de strijd tegen zware criminaliteit was een uitschieter. Drie personen van elders werden aangehouden. In Soest werden naar aanleiding van de vondst in de auto panden in de gemeente Soest doorzocht, waarbij spullen werden aangetroffen die worden meegenomen in het onderzoek. Dat loopt nog. Tot eergisteren waren er in deze zaak nog geen inwoners van Soest aangehouden.

VERWEVEN Dat er ook illegaal vuurwerk in de auto werd gevonden, geeft volgens de burgemeester aan dat illegale handel maar ook grote en kleine criminaliteit nauwe met elkaar verweven zijn. ,,Mensen denken misschien: ach vuurwerk, een suffe overheid die dat verbiedt. Maar het wordt vaak door dezelfde groepen op de markt gebracht die in drugs handelen."

TALENTEN Metz legt de link naar jongeren (lees ook artikel hieronder) die zodoende op het verkeerde pad terecht komen. ,,Ze laten een keer een jongetje een pakketje vuurwerk brengen, die zo een mooie telefoon en daarna een mooie jas kan verdienen. De talenten worden er uitgehaald. Maar als je er eenmaal in zit, kom je er nooit meer van los. En voor je het weet heb je een kilo coke in je handen. Wat je zelf niet weet, omdat die bendes je natuurlijk laten weten dat het niet handig is om het pakje te openen. En dat doe je dan ook niet."

WITWASSEN Lokale overheid, politie en justitie krijgen steeds meer signalen dat de georganiseerde criminaliteit ook in Soest geworteld is. Er is al een ambtelijke werkgroep samengesteld die zich hiermee bezighoudt. Er is bijvoorbeeld scherp toezicht op vergunningaanvragen en naleving van de bestemmingsplannen, omdat op dat vlak de misdaad een slag probeert te slaan, zoals het witwassen van geld dat met criminele activiteiten is verkregen. Slecht draaiende (horeca) zaken die al lang bestaan, kunnen ook de aandacht trekken. Vaak zijn ze niet aangesloten bij (lokale) brancheverenigingen. Metz kent een voorbeeld uit een andere gemeente, waar een crimineel een groentezaak als dekmantel gebruikte. Hij verkocht amper fruit en groente, wat hij vervolgens schonk aan verzorgingshuizen en kinderboerderijen. Daarmee oogstte de groenteboer veel waardering en aanzien in zijn leefomgeving. In de tussentijd hield hij zich bezig met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

GEEN HEKSENJACHT Metz wijst er op dat criminelen overal wonen. Ook in Soest, en daarom is het niet ondenkbaar dat ook hier verdachte praktijken en activiteiten plaatsvinden. Mets doet een beroep op de alertheid van de inwoners. ,,Het is niet de bedoeling een heksenjacht te ontketenen, maar ik zou willen vragen: wees alert. Hoe klein iets ook lijkt, meld het!" Mensen die in de criminele sfeer zitten, hebben ook gewoon contact met de bovenwereld. Helemaal uitbannen kun je het niet, maar het beheersbaar als je met z'n allen alert bent.."

PUZZEL Elke kleine melding kan volgens de burgemeester helpen de ingewikkelde puzzel, om misdaad aan te tonen en te vervolgen, helpen oplossen. ,,Veel informatie leidt tot een concrete zaak. Met alle kleine dingen bij elkaar kom je tot een signaal, waarop je actie kunt ondernemen."

Mensen kunnen hun melding anoniem doen, bijvoorbeeld via tel. 0800-7000 of www. meld misdaadanoniem.nl.