• Insingerschool
  • Insingerschool
  • Insingerschool

Geen juffendag maar taartendag in de klas van meester Jorn

SOEST In de klas van meester Jorn van Dam op de Insingerschool geen juffendag. Evenmin een verjaardagsfeestje. ,,'Aangezien ik een echte zoetekauw ben en van bakken houd, kwam ik al snel tot een taartendag."

Johan van Beek

De tv-helden van Heel Holland Bakt zouden jaloerse blikken hebben geworpen op de taarten die groep 7 van de Insingerschool op tafel hadden getoverd. De heerlijkste baksels in de fraaiste creaties: een uil, minions, maar ook appel-, chocolade- en vruchtentaarten. Het water liep..

BIJZONDER ,,Ik ben een zij-instromer in het onderwijs en een aantal zaken heb ik altijd bijzonder gevonden. Zo ook de gewoonte op veel scholen om de verjaardag van de leerkracht te vieren met cadeautjes van de leerlingen voor de leerkrachten (dit is uiteraard niet op alle scholen zo, sommige scholen kennen ook een meester/juffendag maar dan is het resultaat vaak hetzelfde). Hoewel ik dit snap en zeer zeker de moeite van de leerlingen voor het vinden van de het perfecte twee euro cadeautje kan waarderen, heb ik het nooit echt nodig gevonden."

Daarom viert meester Jorn zijn verjaardag met zijn leerlingen op een manier die voor hem traditie is geworden. De smaak had hij al van huis uit te pakken en toen hij in Groningen voor het eerst voor de klas stond, kwam hij op het idee: taarten bakken. Meester Jorn bedacht de taartendag.

ZELFGEMAAKT ,,Het principe is heel eenvoudig. Alle kinderen bakken (als ze dat willen) zelf een taart. Dit is mijn cadeau, verder wil ik niets. Op de dag zelf doen we spelletjes, kijken we film en pakken we we eten natuurlijk taart, heel veel taart." De kinderen van groep 7 van de protestants-christelijke school aan de Insingerstraat hoefden niet te worden overtuigd. Allemaal namen ze een zelfgebakken taart mee.

Het mes snijdt aan twee kanten bij het initiatief van hun meester. Nadat ze de taarten in het klaslokaal aansneden en er van smulden, werd een deel van de 'banketbakkerij' ingepakt. Meester Jorn: ,,Om dit allemaal zelf op te eten, zou natuurlijk veel te gek zijn. Omdat ik het belangrijk vind dat de kinderen iets van de wereld zien, nemen we de taarten ook mee naar buiten. Het eerste jaar zijn we met de taarten naar dementerende ouderen in Molenschot geweest, afgelopen jaar naar De Amerpoort. Dit sloot iets beter aan bij de kinderen."

ONDER DE INDRUK Ook dit keer fietste meester Jorn met zijn leerlingen naar de dagbesteding van De Amerpoort. ,,Schitterend om te zien wat de kinderen in een uur hebben geleerd, wat ze nooit uit een boek hadden kunnen leren. Het eerste kwartier waren de kinderen behoorlijk onder de indruk. De meeste van hen hadden nog nooit iemand met een verstandelijke beperking van dichtbij gezien, laat staan gesproken. Waar ze bij binnenkomst dachten dat de begeleiders maar wat deden bij een aantal mensen, bleek na een tijdje dat ter wel degelijk sprake was van communicatie, alleen niet zoals de kinderen kenden."

De zoete scholieren voerden een show op en deden spelletjes met de mensen op de dagbesteding. Volgens meester Jorn was het ook een beetje een afscheid, volgend schooljaar geeft hij les in Baarn. Hij hoopt dat veel collega's navolging geven aan zijn of een soortgelijke wijze van verjaardag vieren, zodat scholieren (nog meer) naar buiten gaan en de wereld opzoeken.