• Archief BDUmedia

Geen bouwstop voor woonproject Nieuwstraat

SOEST De Raad van State heeft een verzoek om een bouwstop voor vijf woningen aan de Nieuwstraat in Soest afgewezen. Het gaat om het project Hartenvijf van ontwikkelaar RV&O. De eigenaar van een naastgelegen bedrijfspand aan de Beetslaan vroeg de Raad om schorsing van het bestemmingsplan dat de woningbouw mogelijk maakt. Ook vroeg hij om schorsing van de bouwvergunning, zodat de bouw voorlopig niet kan beginnen.

Volgens de eigenaar beperkt het woningbouwproject de mogelijkheden voor het gebruik van zijn pand. Daar is volgens hem onder meer opslag van vuurwerk mogelijk. De nieuwbouwwoningen komen op zeer korte afstand te staan. Het is gebruikelijk om in zulke gevallen een afstand van minstens 30 meter aan te houden tussen woningbouw en bedrijvigheid.

De Raad van State constateert dat die afstand in dit geval inderdaad veel korter is. Maar tussen het bedrijfspand en al bestaande woningbouw daarnaast is er al een veel kortere afstand. En vanwege die bestaande woningen kan het bedrijfspand al niet meer worden gebruikt voor de opslag van vuurwerk. 

Een ander bouwproject van dezelfde ontwikkelaar aan de Beukenlaan is ook niet door de Raad geschorst. Een omwonende van dat project maakte zich zorgen over aantasting van zijn privacy en vernietiging van waardevol groen.

Volgens de ontwikkelaar is de omwonende bereid om zijn bezwaren in te trekken als aan enkele voorwaarden is voldaan. Dat lijkt te gaan lukken. De Raad van State heeft ze nog even de tijd gegeven om goede afspraken te maken. Als ze er toch niet uit komen, dan kan de omwonende altijd nog naar de Raad stappen met een verzoek om in te grijpen.