• Eempers

Gedupeerden van brand opgevangen in Oude Kerk

SOEST Bewoners van een appartementengebouw aan de Gouden Ploeg werden vrijdagavond opgevangen in de nabijgelegen Oude Kerk nadat zij waren geëvacueerd vanwege een brand. Een aantal van hen had door ambulancepersoneel zuurstof toegediend gekregen omdat zij rook hadden ingeademd. Er hoefde niemand mee naar het ziekenhuis. Niet iedereen kon door de rookschade 's avonds terug naar huis; familie ving hen op.

Het was overigens maar een klein brandje dat er de oorzaak van was dat het hele gebouw als gevolg van de zware rook moest worden ontruimd. De brandweer moest enkele deuren forceren om ervan verzekerd te zijn dat er niemand meer binnen was. Een aantal huisdieren kon door de bewoners zelf in veiligheid worden ge bracht. De brandweer redde een aantal vogels, een hond en een konijn uit woningen waarvan de bewoners afwezig waren. Nog lang nadat het brandje was geblust moesten brandweerlieden ademluchtapparatuur dragen.

De brand woedde in wat kleine opslag in het trappenhuis op de begane grond. Eerder op de avond was de politie ook al op de Gouden Ploeg geweest omdat er een brandje was gesticht. Dit werd tijdig ontdekt en kon in de kiem worden gesmoord, zodat de brandweer niet nodig was. Later op de avond was dit dus wel het geval. Het brandende materiaal, meest kunststof, veroorzaakte zoveel rook dat die het hele gebouw doortrok. Nadat de brandweer het brandje met behulp van één straal had geblust, kon men aan het ventileren beginnen.   

De Stichting Salvage werd ingeschakeld voor het nemen van schadebeperkende maatregelen en bijstand aan de gedupeerde bewoners.

De oorzaak van de brand is niet bekend. Brandstichting wordt niet uitgesloten. De politie stelt een onderzoek in.