• 2016-10-27 10:32:52 ALMELO - Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens een streekbezoek aan Almelo en Noordoost Twente. Tijdens het bezoek staat het thema erfenis als toekomstkapitaal centraal. ANP ROYAL IMAGES REMKO DE WAAL

    Remko de Waal

Gagelgat kijkt uit naar komst koningspaar

SOEST Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken dinsdag 24 oktober de regio Eemland. Het koningspaar gaat ook in Soest op bezoek en dan met name bij boerderij Het Gagelgat, de monumentale locatie van De Paardenkamp. Michel Groenewegen van De Paardenkamp verheugt zich op het koninklijk bezoek. Nerveus is hij niet. ,,Het wordt geen flitsbezoekje. We gaan gewoon met ze in gesprek."

Het koningspaar gaat in de regio Eemland scholen en instellingen bezoeken en mensen ontmoeten. De vorst en vorstin willen een indruk krijgen van de invloed van de verstedelijking vanuit Amersfoort en de uitdagingen die dat biedt voor natuurbeheer en duurzaamheid in de omliggende plaatsen. Boerderij het Gagelgat en De Paardenkamp zijn educatieve en toeristische trefpunten die een mooi voorbeeld zijn voor natuurbehoud.

De vraag of Michel Groenewegen, bestuurslid natuur en communicatie van De Paardenkamp, koninklijke goedkeuring van de vorst verwacht pareert hij resoluut. ,,Die woorden wil ik niet in mijn mond nemen. Ik vind het vooral leuk dat De Paardenkamp als goede-doelen-stichting koninklijk bezoek krijgt. Wij zijn al tientallen jaren hard aan het werk om met de steun van donateurs en maximale bedrijvigheid de natuur op dit plekje te behouden. De kansen en uitdagingen voor dit mooie stukje groen zijn er. De koning en de koningin hebben daar ook ongetwijfeld hun mening over. Wie weet wat wij van hen kunnen leren."

Strikt

De komst van de koning en zijn echtgenote naar Soest werd vorige week bekend gemaakt. Voor Groenewegen was dit uiteraard geen verrassing. ,,Vooraf zijn we natuurlijk uitgebreid geïnformeerd hierover. Een bezoek van de koning vereist nog wel wat voorbereiding. Je begrijpt dat ik natuurlijk niet te veel mag zeggen over het programma. Daar zijn strikte afspraken over. Onduidelijk is of er ruimte is voor andere bezoekers. Daar worden we nog over geïnformeerd. Maar wat ik wel kan zeggen is dat de koning en koningin de tijd nemen voor een goed gesprek. Het wordt geen flitsbezoekje."

De Paardenkamp is vanaf 1962 actief als rusthuis voor paarden. Een idealistische instelling zonder winstoogmerk dat bestaat dankzij giften. Met boerderij Het Gagelgat heeft De Paardenkamp een fraaie museumboerderij waar de zorg voor paarden en natuur, educatie en maatschappelijke projecten hand in hand gaan. Praten over de verstedelijking en het behoud van groen spreekt Groenewegen daarom ook bijzonder aan.

Honkvast

,,Het is typerend voor De Paardenkamp dat medewerkers, bestuur en andere vrijwilligers hier zo honkvast zijn. Onze bestuursvoorzitter Dirk Keetbaas is al meer dan 33 jaar bestuurslid en ook secretaris Ineke Kok zit hier al weer 18 jaar. Mensen vinden het werk voor De Paardenkamp prettig. 

Het goede doel waarvoor wij het doen is direct zichtbaar. Natuurlijk de verzorging van paarden maar ook het behoud van natuur en groen. In Soest beheert de stichting ruim 65 hectare weiland en bosgrond. Ik hoop dat deze filosofie onze koning ook aanspreekt. Zijn grootmoeder Juliana is hier nog wel eens op bezoek geweest. Ik sluit niet uit dat Willem-Alexander toen ook op visite is geweest. Voor hem een hernieuwde kennismaking met een mooie stichting. Ik kijk ernaar uit."