• Het Oranje programma in Soest en Soesterberg (foto) zal dit jaar waarschijnlijk zeer beperkt zijn.

    Archief BDUmedia/Eempers

Frustratie over Koningsdag groeit

SOEST De frustratie in Soest en Soesterberg groeit over het uitblijven van een volwaardig programma op Koningsdag.

Hans Veltmeijer

Toon van Mil van volleybalvereniging AGAVS is de grondlegger van de Koningsnacht in Soesterberg, zeven jaar geleden. ,,Het meeste pijn zit hem in de procedure", vertelt hij. ,,In de wijze waarop de overtreding is vastgesteld en het lang uitblijven van informatie. Pas op 24 mei werden we door de gemeente geïnformeerd over de overtreding tijdens Koningsnacht en op 21 december ontvingen we het besluit van de dwangsom. De tijd was toen al tekort om dingen aan te passen en op te zetten."

ALCOHOL Omdat op veel plaatsen minderjarigen toch wel indirect aan alcohol komen, zal dit op een feest als Koningsnacht ook moeilijk te voorkomen zijn, is de vrees bij de organisatoren. En een boa die zich anoniem in de menigte begeeft, zal dit constateren. ,,Veel vrijwilligers zijn nu bang iets fout te doen en de vereniging met een boete op te schepen", aldus Van Mil.

De gang van zaken sterkt volgens René van Hal van Comité Koningsdag Soest het gevoel onder Soesterbergers 'dat er extra op hen wordt gelet'. Wethouder Aukje Treep benadrukt dat van dat laatste geen sprake is. Ze licht toe dat de boa zich tijdens het feest niet heeft bekendgemaakt uit veiligheidsoverwegingen. ,,De gemeente wil wel degelijk meewerken aan een feest op Koningsnacht", verklaart zij. ,,Maar wel met duidelijke afspraken en met naleving van de wet."

TIJD DRINGT De tijd voor een aanvraag begint ondertussen te dringen en een alternatieve organisator lijkt zich niet aan te dienen. Van Hal hoopt dat er alsnog een enthousiasteling opstaat om de traditie van Koningsnacht voort te zetten. ,,We zullen dat ondersteunen, maar organiseren doen we zelf niet want we hebben geen vrijwilligers." Van Mil gelooft er niet meer in. ,,Er zijn zoveel regels. Wie daar nu nog aan begint, heeft een hele lange weg te bewandelen." Als pleister op de wonde wilt hij nog wel een kinderfeest op de dag organiseren bij de volleybalvereniging.

STROPERIG Een ander volksfeest is definitief afgeblazen. Op het Kerkplein zal het stil zijn op de avond van Koningsdag, na klachten in de buurt over geluidsoverlast vorig jaar. De gemeente geeft geen vergunning meer af en een alternatieve locatie die aan de eisen van het nieuwe gemeentelijke evenementenbeleid voldoet, is niet gevonden. ,,Het overleg met de gemeente verloopt stroperig", stelt Van Hal. ,,En dat horen we ook van sportverenigingen en de horeca." Toch hoopt hij snel met een positief nieuwtje te komen. ,,We zijn druk bezig met andere activiteiten voor een groot publiek en hebben iets op het oog."

SUBSIDIE Voorheen hadden Soesterberg en Soest elk een Oranje comité. Na bemoeienis van de vorige gemeenteraad, die vond dat de samenleving het feest meer moest dragen, is er nog één comité. Vorig jaar leek de nieuwe werkwijze aan te slaan, maar dit jaar dreigt het comité de 25.000 euro aan subsidie niet op te kunnen maken. En zo ontstaat er door het afgeslankte Oranjefeest 2019 een spaarpotje voor volgend jaar.