• Archief BDUmedia

Extra raadvergadering over bouwen Korte Brinkweg

SOEST Een extra raadvergadering over bouwen op perceel Korte Brinkweg 51: De restauratie van een langhuisboerderij, een Soester monument, met binnen de opsplitsing in twee woningen. Herbouw van één bijgebouw tot woning. Nieuwbouw op het achtererf: één rij met drie woningen met haaks twee 2-onder- 1 kap. Deze restauratie kost gemiddeld zeven ton per woning.

Martin Huizenga

Gerard Veerman, eigenaar: ,,Dit bouwvolume is nodig om bouw én restauratie te financieren." Het concept: Eén grote boerenfamilie, wonend aan een boerenerf met kastanjeboom tegen de muggen. Een boomgaard camoufleert veertien parkeerplaatsen. Ze hebben samen een moestuin: 'een romantisch boerderijcomplex'. 

Het ligt er nu in deplorabele staat van ontbinding bij. Negen zienswijzen en twee insprekers. Over massief bouwen aan de rand van de kern en het resterende uitzicht naar het achterliggende landschap. De bebouwing binnen de rode contouren, parkeerplaatsen erbuiten en handhaving als straks schuttingen verschijnen? De redding van het monument is de troefkaart van de bouwers. De raad rekent op zijn janboerenfluitjes het verdienmodel uit. Het kan met minder woningen. Echter de raad mag geen kennis hebben van de begroting en oordeelt slechts stedenbouwkundig. Precedentschepping? Een bouwgarantie voor de restauratie? Een bankgarantie en niet klaar in twee jaar, een hoge boete.

Parkeerplaatsen zijn geen bouw, het verkeer vanuit het perceel is mondjesmaat en uitzicht geen recht. Wat rest is de zoveelste teleurstelling van de raad dat zo'n mooie locatie een betere bestemming had verdiend. Voor ouderen? Te laat inzicht en marginaal kunnen wijzigen. Het moét anders na de verkiezingen! Vóór 16 (CDA, D66, LTR, VVD, 2002, van Hulst), tegen 10 (CU/SGP, GGS, PvdA, BBS, DSN, GroenLinks én de lijsttrekker van de VVD).