• Ongeveer 600 gildebroeders en -zusters schoven aan voor de teermaaltijd.

    Jaap van den Broek
  • Pastor Joachim Skiba zegende het nieuwe vaandel in, dat fier wordt gedragen door Harry HIlhorst.

    Jaap van den Broek
  • Nieuwe gildebroeders werden donderdagavond geïnstalleerd bij het Groot Gaesbeeker Gilde.

    Jaap van den Broek

Nieuwe gildebroeders, nieuw vaandel en teermaaltijd

SOEST De feesttent op De Blaak was donderdagavond volledig gereserveerd voor het Groot Gaesbeeker Gilde zelf. Gildebroeders en -zusters en een select gezelschap aan genodigden namen plaats achter lange tafels, waar medewerkers van Eetvilla Van den Brink en Eetcafé Centraal een overheerlijk meergangenmenu voorschotelden.

Zeshonderd couverts werden er uitgeserveerd in de gildetent. Dat had alles te maken met de teermaaltijd die eens in de vier jaar wordt genuttigd. In die frequentie consumeert het gilde de opbrengst van de landerijen.

De traditionele gildeavond ging gepaard met veel folklore. Zo werd het nieuwe vaandel van het Soester gilde gepresenteerd door vaandeldrager Harry Hilhorst en ingewijd door pastor Joachim Skiba. Verder werden zeven nieuwe gildebroeders geïnstalleerd in de tent.

Daarin treden vanavond (vanaf 20.30 uur) Memphis Maniacs en Daredevils op. Op zaterdag in de ochtend stappen toerrijders op de fiets voor een tocht over 50, 80 of 120 kilometer. Verder vinden onder meer het volkspaardenfeest, de Volksspelen en de Kinderspelen plaats. In de avonduren is weer volop muziek. Net als op de (Hollandse) zondagavond. Meer dan honderd gildebroeders gaan zondagmiddag vanaf één uur op de houten vogels schieten, de meesten hoogstwaarschijnlijk in de hoop dat ze gildekoning worden.

De gildefeesten gaan maandag verder met het 55+festival (middag) en het Back2Schoolfeest (avond).