• Evan Jaarsveld kijkt uit naar de tour door Amerika. Op zijn bariton gaat hij met Jong Beatrix meedoen aan wedstrijden.

    Astrid van den Hoek

Evan (16) maakt furore in VS

SOEST Net als vele andere scholieren kreeg Evan Jaarsveld (16) vorige week het verlossende telefoontje: geslaagd! Met zijn vmbo-diploma Media & ICT op zak vertrekt de jonge Soester op 25 juli naar de Verenigde Staten voor een tour met Drum & Bugle Corps Jubal uit Dordrecht. Het corps neemt daar deel aan de Drum Corps International Championships.

Astrid van den Hoek

Het is voor velen waarschijnlijk een onbekend fenomeen, maar Evan Jaarsveld vertelt over het corps met een grote vanzelfsprekendheid. ,,Ik train zo'n twaalf uur in de week en we werken het hele jaar aan dezelfde show: steeds 'cleanen' en beter maken." Serious business dus. En dat is nodig ook, want naast het bespelen van de instrumenten (zowel blaasinstrumenten als slagwerk), is er ook een hele choreografie van passen en lijnen die wordt uitgevoerd. En dat met een groep van zo'n 80 tot 100 personen. ,,Het lopen en spelen tegelijkertijd is soms wel lastig", zegt Evan. Hij toont een geplastificeerd kaartje met daarop een lange lijst met passen. ,,Het luistert nauw. Twee stappen verkeerd en je hebt een bas in je rug."

BASIS Het showcorps van Jubal bestaat onder andere uit een gewone slagwerkgroep en een melodieuze slagwerkgroep en een colourguard (o.a. vlaggen en dans). Evan hoort bij de blazersgroep. Zijn ouders, zelf jarenlang enthousiaste leden van een drumcorps, schreven hem in bij Jong Beatrix, een Drum & Bugle Corps in Hilversum, om wat verschillende instrumenten te proberen. ,,Ik begon op trompet om de basis te leren. Later stapte ik over naar bariton, dat is meer voor de lage tonen en je speelt een ondersteunende lijn in de muziek. Ik was tien toen ik bij Jong Beatrix begon met meelopen in de shows."

Nu, zes jaar later, is Evan het juniorencorps ontgroeid. Aangezien er bij Beatrix geen seniorencorps meer is dat meedoet in de competitie, moest Evan toen hij 16 werd uitwijken naar Jubal in Dordrecht. Daar valt hij nu met zijn neus in de boter; het corps neemt al jaren deel aan de open Amerikaanse kampioenschappen. Omdat wij nu de enige in de internationale klasse zijn, hebben we eigenlijk al gewonnen. Maar we gaan ervoor om het puntenaantal van vorige winnaars in die klasse te verbeteren. In het totaal hopen we bij de beste 25 van de 45 teams te eindigen. Dan gaan we naar de halve finale."

OP ELKAARS LIP Het showcorps doet vijf staten aan. Een hele onderneming met zo'n honderd corpsleden, die bijna drie weken op elkaars lip zitten. Evan: ,,Dat gaat interessant worden. We hebben grote tourbussen, daar moeten we soms ook in slapen. Verder slapen we in de gymzalen van scholen en daar trainen we ook. Ik ben benieuwd hoe het er bij deze wedstrijden aan toe gaat. In Amerika leeft dit veel meer dan in Nederland. Ik zou zelf over een jaar of twee wel auditie willen doen bij een Amerikaans corps voor jongeren tot 21 jaar. Je moet eerst audities doen via video en pas later moet je er echt heen om nog live auditie te doen. Het lijkt me heel gaaf om dan uitgekozen te worden. Dan ga je drie maanden mee op tour door heel Amerika!"