• Janine Schuinder van SBS6 Shownieuws, zondag in de Oranje fanzone in Lyon. ,,Wat een belevenis, waanzinnig. -

    Hans Eikmans

'Er bestaat dus echt zoiets als Oranjekoorts'

LYON/SOEST Als verslaggeefster van Shownieuws komt ze overal en nergens en houdt ze vooral Bekende Nederlanders de microfoon voor. Maar in het weekeinde viel Janine Schuinder uit Soest tijdens een 'spoedklus' van de ene in de andere aangename verbazing. ,,Waanzinnig, ik heb m'n ogen uitgekeken."

Johan van Beek

Ze zou vrijdag vrij zijn, maar donderdag ging de telefoon: ,,Kun je morgen naar Lyon?" Er moest snel geschakeld worden, want de onverwachte trip vergde aanpassingen in de huishoudelijke organisatie. Haar man, fotograaf Hendrik-Jan van Beek die onder meer het Koningshuis volgt en vanaf het eerste moment dat Maxima ons land veroverde een gigantisch archief opbouwde van de Koningin, reageerde spontaan. ,,Natuurlijk, je moet gaan, zei hij meteen. Dit is hartstikke gaaf."

ORANJE ZEE En dus stapte Janine vrijdag met cameraman Hans Eikmans in de auto, op weg naar de Franse stad waar het Nederlands vrouwenelftal bezig was om geschiedenis te schrijven. ,,Hart van Nederland was er al met twee ploegen, maar met Shownieuws moesten we er ook bij zijn." Op de vrijdagavond zag ze her en der in de stad al plukjes oranje, maar op zaterdag kwam ze terecht in een oranje zee.

,,Het was echt bizar. Er bestaat dus wel iets als Oranjekoorts. Aangestoken? Je bent natuurlijk aan het werk, maar je merkt wel dat het heel tof is. Koningsdag is er bijna niets bij. We liepen midden tussen de oranje pruiken en complete leeuwenpakken, en dat in hoge temperaturen. Gelukkig was er achter de fanzone een fontein, waar regelmatig mensen heenliepen voor verkoeling."

De Soester verslaggeefster interviewde Pierre van Hooijdonk en Jeroen van Stekelenburg over hun ervaringen en werk tijdens het goedbekeken WK. Ze sprak de partners van onder anderen Sherida Spitse en Dominique Bloodworth. Ze kwam live in uitzendingen van Radio Veronica om verslag te doen, maakte reportages voor Shownieuws en stuurde tweets de wereld in, sprak leden van het legioen aan, vroeg de Amerikaan pers hoe zij het WK-voetbal beleefde en versloeg en zocht Amerikaanse supporters op.

BELEVENIS ,,Hoe de Amerikanen daar naar de wedstrijd toe leefden, is niet te vergelijken met de Nederlanders. Ze stonden maar in een café te praten en dronken bier. Heineken natuurlijk, dat dan weer wel. Dan de Nederlandse fans, die maakten er één groot sfeervol feest van. Het allerleukste was de fanzone van Oranje. Dat was een belevenis. Zoveel mensen op de been die aan het feesten waren. Er liepen ook Nederlandse agenten. Niet dat het nodig was hoor, maar ze waren gewoon aanspreekpunt."

Accreditatie voor de finale was niet meer mogelijk, omdat HvH van SBS6 die al had. Janine Schuinder volgde de eindstrijd van Nederland tegen de Verenigde Staten in de auto, op het schermpje van haar mobiele telefoon. Na afloop van de verloren wedstrijd ving ze buiten het stadion met haar microfoon Oranje fans op. ,,Natuurlijk vonden zij het jammer dat we hadden verloren, maar er was nergens agressie."

VOELSPRIETEN ,,We moesten veel ter plekke bedenken en regelen, waren ook crossmediaal bezig. Dat is wel leuk. Je hebt je voelsprieten als journalist continu aan staan. We waren wel zestien, zeventien uur per dag in touw. Als je uitzendingen maakt, waarvan iedereen blij wordt, geeft dat wel voldoening", aldus kickbokser Janine die geen uitgesproken voetbalfan is. ,,Dat clubgevoel snap ik niet zo goed. Het Oranje-gevoel wel. Dat brengt alles en iedereen bij elkaar, net als Koningsdag. Het verbroedert en dat vind ik te gek. En bij het vrouwenvoetbal gaat alles veel spontaner. Er lopen geen ego's. Dit was een van mijn mooiste klussen ooit. De volgende? Geen idee, dat hoor ik wanneer ik terug ben."