• GSG Guido

Emma uit Soest slaagt cum laude in vier profielen

SOEST Emma Tiggelaar uit Soest heeft een wel heel bijzondere prestatie geleverd. De voormalig scholiere van GSG Guido in Amersfoort is cum laude geslaagd in maar liefst vier profielen van het vwo.

,,Doordat ik drie extra vakken gekozen had in de derde, volgde ik al drie van deze profielen", vertelt Emma. ,,Net voor de laatste toetsweek kwamen we erachter dat ik één profiel niet had gevolgd. Als een soort uitdaging – er hing niets van af – heb ik besloten om het bijbehorende vak in te halen, zodat ik ook dat examen kon maken en in alle profielen kon slagen."

ALLE PROFIELEN Emma slaagde in alle profielen die er voor het vwo zijn: Economie & Maatschappij, Cultuur & Maatschappij, Natuur & Techniek en Natuur & Gezondheid. Ze maakte zich er niet echt druk over of ze wel of niet zou slagen, maar cum laude slagen was wel een grote wens. Toch had ze niet verwacht dat dit er in zou zitten voor alle profielen. ,,Ik had iets van: 'proberen kan altijd, maar verwacht er niet teveel van'. Dat dit uiteindelijk ook echt lukte was een gave verrassing."

De voorbereidingen op haar examens waren volgens haar niet heel anders dan die van haar medeleerlingen. Ze maakte veel proefexamens en deed een examentraining.

TUSSENJAAR Volgend jaar wordt een 'gepersonaliseerd tussenjaar' voor Emma. ,,Ik ga meelopen bij bedrijven en studies om uit te vogelen wat bij mij zou kunnen passen. Een soort van 'dertig stages in een jaar' als je het een naam wilt geven. Daarna hoop ik duidelijk te hebben welke studie echt bij mij past.'

CUM LAUDE Cum Laude is de Latijnse term voor Met Lof. Deze eervolle vermelding werd voorheen alleen op universiteiten en hogescholen gegeven aan studenten. Sinds kort kunnen leerlingen van het voortgezet onderwijs ook cum laude slagen. Je bent cum laude geslaagd op het vwo als het gemiddelde van je eindcijfers onafgerond een 8,0 of hoger is.