• Wake kamp Zeist Nel Koster-John van de Drift en Binte Roda

    Ronald Kersten

Elke maand wake Kamp van Zeist

SOESTERBERG De Raden van Kerken (RvK) Soest/Soesterberg en Zeist organiseren iedere eerste zondag van de maand, om 16.30 uur, een Wake bij de toegangssluis van het vluchtelingen detentiecentrum in Soesterberg. De teller van het aantal tikt door. De 150ste vindt plaats op 8 april 2018, op de dag af een 12,5 jarig jubileum.

Martin Huizenga

Zondag 5 november, zoals iedere eerste zondag van de maand, waren de RvK en vele sympathisanten trouw aanwezig. Het gesprek met Nel Koster en John van der Drift van de Soester(bergse) RvK vindt een paar dagen eerder plaats. Nel: ,,Het echtpaar Roda namens de RvK Baarn doet ook met ons mee. We vragen iedere maand aandacht voor de vluchtelingen, omdat ze hier onschuldig in een gevangenis moeten wachten op hun uitzetting. Ze hebben géén misdrijf begaan. De kern van ons protest is het gebrek aan humaniteit in het vreemdelingenbeleid. Hele gezinnen zitten hier. En als de zogenaamde 'geklinkerden' niet uitgezet kunnen worden - een deel bezit geen officiële papieren - staan ze drie maanden later met een enkeltje in Amersfoort te wachten op de trein naar de grens. Zoek het maar uit tot je weer wordt opgepakt. Een mensonterende cirkel."

30 MILJOEN John: ,,Ik heb eens uitgerekend dat zo'n detentiecentrum ongeveer 30 miljoen euro per jaar kost. Het is een hele business, werkgelegenheid voor bouwers, hulpverleners, bewaking, de COA, verzorging. Het hangt altijd in de lucht of Zeist gaat sluiten, dan worden ze verspreid over detentiecentra in Rotterdam en op Schiphol. De cirkel is weer rond. De overlevers van de Schiphol-brand zijn in 2005 overgebracht naar Zeist en na 12½ jaar kunnen hun lotgenoten retour."

VERTWIJFELING Nel: ,,De eerste jaren was het mogelijk een rondje om het centrum te lopen. Aan de achterkant kregen we contact, over en weer schreeuwen. 'Over' om moed in te spreken en 'weer' hoor je de vertwijfeling. Het kan zo anders. Een illegale vluchteling volgde via-via een cursus ijs maken, vond daarin werk. Hij werd opgepakt en uitgezet. Nu drijft hij een ijscoketen in een Afrikaans land. Leer ze een vak, of breng hun meegenomen vakkundigheid op het niveau van de Nederlandse eisen. Geef het zelfrespect terug, van daaruit is de kans om waar dan ook te slagen vele malen groter."

SYMBOOL Of het jubileum 'gevierd' wordt? ,,Groepen vrouwen werken onder leiding van kunstenaar Isabel Ferrand uit Zeist aan een wandkleed van 2 bij 2,5 meter. Kunstig geweven stroken waar in alle talen dromen, wensen en goede verlangens zijn geborduurd. Buiten én binnen het centrum gemaakt. Alle stroken worden ineen gevlochten. Het krijgt een permanente plek in het stiltecentrum. Van daaruit gaat het op reis als symbool van gedeelde dromen van vrede. Iedereen kan mee borduren, als individu of als groep. De stroken moeten 1 februari 2018 klaar zijn. Iedereen kan doneren." Zie wakezeist.nl. Speciaal voor die dag is een tekst geschreven: 'In woorden geweven'. Tekst: Corja Bekius. Melodie: liedboek 462.

,,Iedereen is van harte welkom op alle eerste zondagen van de maand, voor een gedoogd vreedzaam protest. Bloemen meenemen en zingen. De muren van Jericho zullen niet instorten, maar toch…"