• René ten Haaf (links) en Ron Voskuilen bij de schietboom: ,,Ik sta er met mijn neus bovenop als het koningsschot valt. -

    Peter Beijer

'Elk jaar maken we weer een stapje'

SOEST Gildefeesten, een week lang, van 18 tot en met 27 augustus, zijn er diverse festiviteiten en activiteiten. Het hoogtepunt voor de Gildeleden is het koningsschieten. Op zondag 26 augustus schieten circa honderd gildebroeders op de houten vogel. Degene die het laatste stukje hout naar beneden schiet, is de nieuwe Gildekoning. Ron Voskuilen is lid van de schietcommissie en staat tijdens de finale onder de schietboom.

Peter Beijer

Ron Voskuilen is lid van het gildekorps. Het gildeleven is hem met de paplepel ingegoten. Toch schiet hij niet mee om het koningschap. ,,Ik woon in Hoogland en om koning te worden is Soester inwoner zijn één van de voorwaarden. Ik sta er wel met mijn neus bovenop als het koningsschot valt. Als de strijd in de beslissende fase komt ben ik de enige van de schietcommissie die onder de boom blijft. Omdat ik niet mee schiet voor het koningschap kan ik geheel onafhankelijk zijn."

KONINGSCHAP Het jaarlijkse schouwspel om het koningschap van het Gilde is fascinerend. Honderden mensen turen naar de twee schietbomen met daarop houten papegaaien die beurtelings door de gildebroeders met een geweer worden bestookt. Er wordt gestreden om de prijzen. De schutters die de kop, vleugels en staart naar beneden schieten winnen een prijs. Zijn de vogels helemaal 'kaalgeschoten', dan gaat de strijd verder op één vogel met als inzet het koningschap. Wat volgt is een zenuwslopende wedstrijd waarbij tot de laatste splinter de spanning als een deken over de gildebroeders én het publiek ligt. Ron Voskuilen staat eerste rang en straalt vooral rust uit. Niet geheel overbodig bij de soms nerveuze gildebroeders.

IETS EXTRA'S ,,Ik laad het geweer en geef die aan de schutter. De meeste gildebroeders kunnen prima schieten. Maar voor het koningsschot moet je toch wel iets extra's kunnen. De spanning speelt mee en het doelwit is natuurlijk flink kleiner geworden. Elke koning die ik mee heb gemaakt is 'flabbergasted' zodra het verlossende schot gelost is. Het is ook heel wat. Van anonieme feestganger ben je ineens de bekendste man op het terrein. Iedereen wil je feliciteren. Je leven verandert. Ik zag het aan Mark Leegwater toen hij koning werd in 2016. Voor hem was het een sprookje. Hij werd koning, vroeg tijdens zijn koningsjaar zijn vriendin ten huwelijk en hij maakte heel veel vrienden bij het Gilde."

Als het aan Voskuilen ligt wordt het koningsschieten in de toekomst professioneler opgepakt. ,,Elk jaar maken we weer een stapje. Nu staan de schutters op een verhoging, zodat het publiek kan zien wie er schiet. Een idee van mij voor de toekomst is een groot TV-scherm waarop schutters te zien zijn die voor of na hun schot geïnterviewd worden. Dan kan ook mogelijk de vogel in beeld genomen worden. Dat maakt de wedstrijd tot een actieve belevenis. Nog leuker voor het publiek."

VOOR IEDEREEN Het schietfestijn is niet alleen voor gildebroeders. Op vier andere schietbomen zijn wedstrijden voor de jeugd, vrouwen en niet-gildeleden. Ron Voskuilen vindt dat een prima ontwikkeling. ,,Het schieten bij de vrouwen heeft een vlucht genomen. Ook de jeugd willen wij kennis laten maken met deze sport." Samen met mede-commissielid René ten Haaf poseert Ron Voskuilen bij de schietboom. Voor de foto wil hij best even aanleggen met het geweer, iets wat hij zondag 26 augustus dus niet mag doen. ,,Maar ik heb het gildebestuur al gewaarschuwd. Binnen vijf tot tien jaar kom ik weer in Soest wonen en het eerste wat ik dan doe is koning worden van het Gilde."