• De slopershamer doet zijn werk, 45 jaar nadat de kleedkamers van VVZ'49 zijn gebouwd worden ze (eindelijk) met de grond gelijk gemaakt.

    Peter Beijer

Eindelijk nieuwe kleedkamers voor VVZ'49

SOEST Sinds 1973 is VVZ'49 aan de Eemweg te vinden. De vereniging moet zich al decennia behelpen met een eenvoudige kleedaccommodatie. Maar vorige week vielen de tien kleedkamers ten prooi aan de sloophamer. Na de zomer staat er een nieuwe kleedaccommodatie.

Peter Beijer

VVZ-voorzitter Aart Bosman reageerde opgelucht toen de eerste muur van de oude kleedkamer door een stevige bulldozer geveld werd. ,,Zo, nu is het definitief, er is geen weg meer terug, vertelde ik tegen die mannen van de gemeente. Vooropgesteld; de samenwerking met de gemeente is prima hoor. Maar ik had nog wel het scenario van tien jaar geleden in mijn hoofd. Wij hadden de tekeningen voor de nieuwe kleedkamers al klaar, de vergunningen waren bijna rond. Toen kwam de kredietcrisis en kwam er een stop op alle investeringen. Wij waren te laat, want in het dorp waren bij andere verenigingen al de nodige investeringen gedaan."

OPSLAGRUIMTE De voorzitter vertelt zijn verhaal in de kantine die tijdelijk dienst doet als opslagruimte. In een hoek staan massagetafels, in een andere hoek liggen stapels coachjassen en andere voetbalgerelateerde spullen. ,,Let maar niet op de rommel", zegt Bosman. ,,Je staat er van te kijken wat er allemaal uit dat gebouw is gekomen."

WALL OF FAME Achter het reclamebord waar clubiconen via The Wall of Fame staan vermeld, is er een letterlijke puinhoop te zien van wat tot voor kort de verouderde kleedkamers waren. Vreugde en verdriet hebben zich afgespeeld in de kleine ruimtes met houten bankjes, eenvoudige kledinghaakjes en douches waar het maar afwachten was of er wel water uit de koppen zou komen; en als dan water was, dan was dat vaak te koud of te heet. Voor Bosman was de romantiek van deze historische faciliteiten er wel van af.

,,In 1973 verhuisde VVZ van de Ferdinand Huycklaan naar de Eemweg en toen waren deze kleedkamers hypermodern. In de periode daarvoor wasten de voetballers zich in de sloot of bij Café Heeremans. Maar anno 2018 kan dit echt niet meer. In 45 jaar zijn de kleedkamers, behoudens een likje verf, onveranderd gebleven. De gemeente schrijft in dertig jaar af. De kleedkamers waren in 2003 al aan vervanging toe."

OPENING Als in augustus de eerste voetbalactiviteiten van VVZ'49 starten, kleden de dames en heren voetballers zich om in zes noodcabines. Het is even doorbijten tot de oplevering van de nieuwe kleedkamers, die eind oktober wordt verwacht. Dat is iets om naar uit te kijken meent Aart Bosman. Het is een officiële opening waard.

NOC*NSF ,,Daar denken wij over na. In 2019 bestaat VVZ 70 jaar en wellicht laten wij een opening van de kleedaccommodatie samengaan met jubileumactiviteiten. Belangrijker vind ik dat wij vanaf november de beschikking hebben over een kleedaccommodatie die ingericht is volgens de NOC*NSF-normen. Geen overdreven luxe, maar wel een accommodatie die wij met gerust hart aan onze leden en gasten aan kunnen bieden."