• Kees Rezelman project Herenboerderij

    Melissa Hofland

Eigen groente, vlees, eieren in herenboerderij

SOEST Als het aan Kees Rezelman en Henk Vroom ligt, gaat Soest terug naar zijn agrarische roots. De twee willen volgend jaar van start met een boerderij op zo'n 20 hectare grond. 200 huishoudens kunnen hier dan hun eieren, vlees, groente en fruit afnemen.

Melissa Hofland

Vroom en Rezelman zien het al helemaal voor zich: koetjes, kippen, varkens, misschien nog andere dieren. Verschillende akkerbouwgronden. Fruitbomen. Een boer die de boel runt. Met ruimte voor initiatieven van deelnemers die graag mee willen denken en helpen op de boerderij. ,,We zien onszelf al op zaterdagmiddag samen met de kinderen de laarzen aantrekken, om naar de boerderij te gaan. En te kijken waar we dan bij kunnen helpen. Terug naar de basis. Lekker buiten. En elke week delen in de oogst, dus naar huis met een tas vol producten die zo van de boerderij vandaan komen. Zeg nu zelf. Eigen geteelde sla, waarvan je het groeiproces hebt kunnen gade slaan, is toch het aller-lekkerst?". Rezelman en Vroom vullen elkaar enthousiast aan. Het klinkt als een mooie droom, maar de twee hebben een plan om het te realiseren."

PROFESSIONEEL Een herenboerderij is een duurzaam opererend, kleinschalig coöperatief gemengd bedrijf, compleet met bestuur en leden die aandeelhouders zijn. Een professioneel gerund bedrijf, met veel ruimte voor inbreng voor de leden. Een boer is in dienst, en deelnemers investeren vooraf ongeveer 2000 euro om mee te kunnen doen. Daarnaast wordt wekelijks 10 euro per persoon (in het huishouden) gevraagd voor het meedelen in de oogst (afhankelijk van het seizoen per week de keuze uit 50 soorten groenten en fruit). Vroom: ,,We gaan het in stappen opzetten, de precieze details vormen zich in het proces. We hoeven niet het wiel uit te vinden. We hebben Herenboeren Nederland boven ons, en succesvolle herenboerderijen in andere gemeenten als voorbeeld. Zij bieden ondersteuning met veel ervaring en kennis. Daarom geloven we er heilig in dat we dit tot een groot succes kunnen maken."

BETROKKENHEID ,,Iedere deelnemer is vrij om zelf de mate van betrokkenheid bij de boerderij te bepalen. De oorspronkelijke herenboer had bezit, maar hoefde zelf niet noodzakelijkerwijs te boeren, dat geldt nu ook. Veel kan worden uitbesteed. Maar leuk is natuurlijk als er ook allerlei samenbindende initiatieven ontstaan. Bijvoorbeeld dat onder regie van de boer eigen vrijwilligers klussen oppakken. Denk aan snoeien van bomen en dieren voeren", zegt Rezelman. Vroom droomt verder. ,,Wie weet ontstaat er ook wel een mooie bloemenpluktuin, een bezorgdienst van senioren die thuis gaan afleveren, educatieve schoolprojecten en wat al niet meer. We bedenken met elkaar wat we willen eten en bewerkstelligen, via ledenvergaderingen, eventuele klankbordgroepen en meer."

INFORMATIEAVOND Op 24 september gaan Rezelman en Vroom met geïnteresseerden kijken op een herenboerderij in Boxtel. Op donderdag 28 september houden de initiators, onder wie ook Jeroen Meeder, een openbare informatieavond (20.00 uur) in de Montessorischool aan de Gaesbeekerhof 57. Aanmelden: herenboeren.soest@gmail.com.