• Peter Beijer (tweede van rechts) won tot zijn niet geringe verbazing het eerste vaatje haring. Hij heeft er inmiddels een goede bestemming voor gevonden.

    Jaap van den Broek
  • Er werd volop geboden tijdens de wederom oergezellige Haringparty van Soest en Baarn.

    Jaap van den Broek
  • En daar moest natuurlijk na afloop ook nog even op gedronken worden.

    Jaap van den Broek

Eerste vaatje haring: 20.275 euro verdeeld over lokale goede doelen

SOEST De jaarlijkse haringparty is een feest van netwerken onder het genot van een wijntje, een hapje en uiteraard zilt zeebanket in stukken of aan de staart. Peter Beijer is aanwezig om onder meer verslag uit te brengen namens de Soester Courant. Tot zijn eigen verbazing gaat hij met het eerste vaatje naar huis. De Amerikaanse veiling levert 20.275 euro op voor het goede doel.

Peter Beijer

Het Soester Knollenkoor, met daarin ook enkele rasechte Soester Knollen, zingt een aantal zeemansliederen zodat iedereen bij binnenkomst in restaurant De Soester Duinen direct in de sfeer komt van de woelige baren, de schuimende branding en de stoere zeevissers. De Haringparty is het ondernemersfeestje van De Soester Zakenkring, Contactgroep Baarnse Bedrijven en Horeca Nederland Baarn/Soest.

Het podium is voor de veilingmeesters Antonio van den Hengel en Stephan Ott. De heren zijn voorzien van oorversiering, formaat kerstbal, en met flitsende hoed en dito zonnebril is het duidelijk dat de twee horecaondernemers vanavond de leidende figuren zijn. Zij gaan proberen om via de methode van een Amerikaanse veiling het bedrag van vorig jaar (ruim 18.000 euro) te overtreffen.

VIJFTIG EURO De beide Soesters hebben nog nooit microfoonangst gehad en ook deze avond sporen zij de aanwezigen vloeiend aan om vooral maar te bieden op het eerste vaatje haring. Het eerste bod is van Zakenkring-secretaris Paul Martens die thuis in de lappenmand zit, maar via zijn voorzitter Judith de Pagter de eerste bieding doet. De bordjes waarmee geboden wordt gaan vervolgens in rap tempo omhoog. Met hetzelfde tempo moet Remco de Hiep vanachter een tafel de gegevens van de bieders noteren, die binnen enkele dagen een factuur tegemoet kunnen zien. Elk bod is vijftig euro waard.

PRIJZEN Bij een willekeurig bod is een prijs te verdelen. Als je geluk hebt dan win je zomaar een set bordspellen, een hortensia, een adviesgesprek van een advocaat of een bon van restaurant de Soester Duinen of De Lindenhof. Nicole van der Wardt van restaurant 't Hoogt wint een dinerbon van collega Zuyver en de meubelmakers van MMS winnen een zitzak van Reto Internetburo. Zo winnen de ondernemers cadeautjes van elkaar en worden er veel prijzen verdeeld. Het bieden gaat in een tempo dat doet denken aan de bloemenveiling van Aalsmeer.

BINGO Tussen de biedingsrondes wordt er bingo gespeeld. Veel aanwezigen benutten de momenten dat de veilingmeesters 'Gerard 46 of Bernard nummero 12' roepen om stevig bij te praten met collega's. Daardoor is de spoeling van deelnemers dun en duurt het even voordat de hoofdprijs, een fiets, van eigenaar verwisselt.

VERBAASD Het bieden gaat na de bingorondes onverminderd door. Zelf sta ik met bordje nummer 94 in mijn handen, maar ik heb nog geen bod uitgebracht. Pas wanneer mijn buurman een bod uitbrengt steek ik, als een soort reflex, mijn nummer 94 de lucht in. Van het ene op het andere moment ben ik niet de verslaggever, maar het nieuws. Stomverbaasd word ik het podium opgeduwd, krijg ik een dikke cheque en een vaatje in mijn handen en iedereen feliciteert mij. Met mijn bod van vijftig euro heb ik het vaatje haring gewonnen en komt de opbrengst voor dit eerste exemplaar op 20.275 euro.

GOEDE DOELEN Het bedrag wordt verdeeld onder lokale goede doelen. Het hoofddoel is Stichting Leergeld die lokaal kinderen en gezinnen ondersteunt die in armoede leven en financieel bijdraagt aan bijvoorbeeld een schoolreisje, lidmaatschap van een sportvereniging of de ouderbijdrage op school, Magdaleen Timmermans van de Stichting Leergeld: ,,Wij laten kinderen weer meedoen en de bijdrage van de haringparty is voor ons zeer waardevol."

BUFFET Met een buffet wordt de bijeenkomst afgesloten. Judith de Pagter blikt tevreden terug: ,,Het is een rijke traditie die wij graag voort willen zetten. De bereidheid om iets te doen voor het goede doel is groot in deze regio. Mooi dat we dat kunnen combineren met een avond waarin ontmoeten centraal staat." Een goede bestemming voor het eerste vaatje is inmiddels gevonden.