• Daphne, Owen en Neil Prins hebben zojuist gepind bij de eerste geldmaat van Rabobank, ING en ABN Amro.

    Jaap van den Broek
  • De nieuwe geldmaat. De eerste werd in winkelcentrum Overhees geplaatst.

    Jaap van den Broek

Eerste nieuwe Geldmaat in Soest

SOEST Een Nederlandse primeur in Soest. De nieuwe gezamenlijke felgele 'flappentap' van ABN Amro, ING en Rabobank werd woensdag onthuld in winkelcentrum Tamboerijn. De onthulling van de eerste Geldmaat van Nederland kreeg een een feestelijk tintje met bloemen en gebakjes.

Peter Beijer

De praatpaal is een aantal jaar uit het straatbeeld verdwenen. Door de komst van de mobiele telefoon was de gele hulp in nood overbodig. Twee jaar na het verdwijnen van dit laatste iconische hulpmiddel van de ANWB komen de drie grootste banken van Nederland met een nieuw geel hulpmiddel dat bij voorkeur in en rondom winkelcentra wordt geplaatst. De Geldmaat is opvallend geel en bij voldoende saldo geeft hij gul en indien gewenst meer dan 250,00 (voorheen het maximum bij 'gastgebruik').

OMBOUW De eerste Geldmaat van Nederland in Soest is de start van een grote tot eind 2020 durende ombouwcampagne. De meeste huidige automaten blijven op dezelfde plek staan. Soms wordt een automaat verplaatst, op plekken waar veel automaten staan, verdwijnt een aantal en op andere plekken komt er juist een automaat bij. Automaten in bankhallen verdwijnen.

PRIMA LOCATIE Erik Kwakkel, CEO van Geldmaat, vertelt waarom Soest de primeur heeft gekregen: ,,Wij willen Geldmaat zien bij een plek waar het geld ook wordt uitgegeven. De plek in Overhees is een prima locatie waar een groot aantal transacties wordt verricht. Ons uitgangspunt is dat er overal in Nederland in een straal van vijf kilometer een pinautomaat beschikbaar blijft. We vinden het belangrijk dat iedereen zelfstandig gebruik kan maken van onze automaten. Daarom zijn wij voortdurend in overleg met consumenten via de belangengroepen. De Geldmaat is er voor iedereen, ook voor kwetsbare groepen."

EENZIJDIG Het grote voordeel van de Geldmaat is volgens Kwakkel de eenzijdigheid. De drie banken hebben nu ieder een andere lay-out van het scherm, het toetsenbord is verschillend en functionaliteiten zijn er bij de een wel en bij ander niet. ,,Dat wordt allemaal gelijk getrokken. Zo is het nu slechts bij één bank mogelijk om de pincode te wijzigen, met de Geldmaat kan dat met pasjes van ABN, ING en Rabo." Kwakkel geeft aan dat klanten van andere banken, zoals de Volksbank, ook bij Geldmaat terecht kunnen. Die bank houdt overigens voorlopig zijn eigen automaten. De CEO sluit echter niet uit dat de Volksbank - bekend van SNS en ASN - zich later ook aansluit.
TROTSE OUDERS Na de persconferentie is het zover. De allereerste Geldmaat van Nederland gaat het levenslicht zien. Twee schermen die de automaat aan het zicht onttrekken worden plechtig weggeschoven en een waterig zonnetje laat de gele kleur mooi weerkaatsen. Drie klanten van de samenwerkende grootbanken worden beurtelings naar voren geroepen om een bedrag te pinnen. Geheel tegen alle veiligheidsregels in worden zij door cameraploegen, fotografen en vertegenwoordigers van ABN, ING en Rabo op de vingers gekeken wanneer ze hun pincode intoetsen. Daphne Prins, klant van de Rabobank, pint met haar zoontjes Owen en Neil een paar tientjes die door de jochies als trofeeën aan lokale en landelijke pers worden getoond. Een klaterend applaus volgt. De banken die elkaar zo fel beconcurreren zijn vanaf nu de drie trotse ouders van een financiële noviteit.