• Astrid van den Hoek

Eerste keezencompetitie in Soest van start

SOEST Voor Gijs van den Akker begint 2019 goed. Het was namelijk een grote wens van hem om met verschillende teams het bordspel keezen te spelen in competitieverband. Op een oproep in deze krant kreeg hij veel reacties en nu gaat het er dus echt van komen. Het eerste Soester keeztoernooi gaat op 23 januari van start in De Rank.

Astrid van den Hoek

Er doen 26 teams (52 personen) mee aan het Soester Keeztoernooi. Van den Akker hoopte op zo'n twintig teams, dus hij is zeer tevreden met de reacties op zijn oproep. ,,Mooi dat er zoveel animo is in Soest", zegt hij. ,,Gezellig toch, als het buiten koud en donker is een avond in de maand met elkaar een leuk bordspel spelen."

GELUK EN STRATEGIE Keezen is een combinatie van Mens-erger-je-niet en het kaartspel pesten. De kaarten vervangen in feite de dobbelsteen. Het spel bevat daardoor een mix van geluk en strategie. Er is een puntentelling, waarbij je punten krijgt per pion die je op het thuishonk hebt gekregen. Wie het eerste al zijn pionnen 'thuis' heeft, wint.

Er worden drie rondes gespeeld van elk 50 minuten. Het spel wordt gespeeld met twee teams van twee spelers. De spelers van een team mogen niet overleggen en weten dus niet welke kaarten de ander heeft. Toch moeten ze elkaar met hun eigen kaarten helpen de pionnen 'thuis' te krijgen. Van den Akker: ,,Dat maakt het ook zo leuk. Je moet elkaar een beetje leren aanvoelen."

WISSELBEKER De Soester kwam zelf een jaar of vier geleden in aanraking met het spel keezen en was meteen verslaafd. En hij is niet de enige; sinds 2012 zijn er zelfs NK's. Dat inspireerde Van den Akker om in zijn eigen woonplaats een toernooi te organiseren. ,,Wie weet kan de winnaar ons dan wel vertegenwoordigen bij het volgende NK", zei hij eerder.

Het eerste Soester keeztoernooi wordt op woensdag 23 januari om 19.30 uur afgetrapt, op 20 februari is de tweede avond en op 23 maart wordt in de middag de finale gespeeld. Het winnende team krijgt de wisselbeker uitgereikt. Er wordt gespeeld in De Rank (bij de Wilhelminakerk), Soesterbergsestraat 18.

PROFESSIONEEL In de organisatie wordt Van den Akker bijgestaan door Arno Grift en Marko Kok. Samen noemen zij zich ook wel Keezteam Soest. Het Keezteam Soest pakt het professioneel aan. Niet voor niets zijn er bij het toernooi ook mensen van de Nederlandse Keezbond aanwezig.

,,Officieel speelmateriaal staat klaar voor de teams. We maken er een echte competitie van. Met dank ook aan onze sponsors Aircoin, klussenbedrijf R. v.d. Munt, dierenwarenhuis De Hoofdstad, garagebedrijf Nico Wijnands, De Trofee Hilversum, TracksPlus Reizen en Primera Landaal Zeist", vertelt Van den Akker.

COMPETITIE Keezen wordt in verschillende plaatsen en landen gespeeld en wint nu dus ook in Soest aan terrein.

,,Mocht het toernooi een succes blijken, dan kunnen we altijd kijken of er een keeztoernooi opgezet kan worden met omliggende plaatsen", zegt Van den Akker hoopvol. ,,Ik hoop dat het een gezellige en spannende competitie wordt. Ik kijk er echt naar uit!"

AANMELDEN Soesters die net zo enthousiast zijn als Gijs van den Akker, Arno Grift en Marko Kok en bekend zijn met het spel keezen, kunnen zich nog steeds als team van twee personen opgeven voor het toernooi.

Aanmelden kan bij het Keezteam Soest via Keezensoest@kpnmail.nl.