• Koningsdag in Soest.

  Jaap van den Broek
 • Koningsdag in Soest.

  Jaap van den Broek
 • Koningsdag in Soest.

  Jaap van den Broek
 • Koningsdag in Soest.

  Jaap van den Broek

Een rondje Soest tijdens Koningsdag

'De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier' en dat al 5 jaar achtereen om je 51e verjaardag te vieren. Groningen pakt uit en niet alleen om te feesten maar de problemen van de aardbevingen liggen ook gewoon op tafel. Soest gaat er als vanouds in het oranje tegenaan.

Martin Huizenga

De paardentram met B&W komt aan om de sleutel van de feestdag aan de pastoor en de architect van het Sint Josefgebouw te overhandigen. Een erehaag van nonnen deed het gebouw herleven, hun standbeeld staat al een tijdje als een geslepen potlood voor de deur. Een rondje langs de velden, de Soester Courant is er bij.

Manege Eldorado doet zijn paardenparadijs eer aan. Wedstrijden in diverse klassen, dressuur en springen. Nicky op Freya wint de dressuur voor de pony's. Nicky straalt. Freya met de roodwitblauwe winnaarsjerp om de nek. Moeders kieken met hun mobiel 'dochter en paard' en geven instructies bij het voorbijvliegen: ,,Zwepen (2x) en blijf lachen (2x)."

Op naar de Eng, de oranjevrijmarktplaats. Rij na rij, kraampjes en uitstallingen op het gras, geordend en kriskras. Speelgoed en kledij wisselen van generatie. Economische maakt plaats voor modieuze levensduur. Een opgetuigde kerstboom met ouderwetse ballen. Schaatsen die niet kunnen klappen, lp's, cd's en dvd's, (strip)boeken, twee oranje verkopers op zitjes met daartussen beer Pooh in de aanbieding. Assepoester heeft haar gouden stilettopumps gevonden.

Op het middenterrein zijn de padvinders actief met de jeugd. Prachtige bouwwerken van palen worden aan elkaar geknoopt. De wachttijd bij de ijssalon op wielen loopt op. Een vader naast een campingbedje, niet om te verkopen maar om zijn kroost af en toe een tukje te laten doen. Tegen het einde van de markt wordt de prijs van één euro gehalveerd. Spullenhulp lobbyt dat zij na drieën open zijn voor de restanten.

Bij de verzorgingstehuizen krijgt het bezoek een plak cake met slagroom en spikkels erop. Later een oranjebittertje 'wel aangelengd'. In Molenschot treden Simon & Garfunkel op. Mrs Robinson komt langs evenals een familie uit Canada in het oranje, op bezoek bij hun moeder. Op weg naar het dalplein zijn er open dagen van de moskee. Mag er een fotootje gemaakt worden? De handdruk van de voorzitter zegt ja. Op het kerkplein 'De Kuil' is er nog de stilte voor de muzikale storm van vanavond. Het barteam staat al opgesteld.

Tot slot het Museumplein, de cirkel van vandaag is rond. Trees Nelissen en Bert Krijger verkopen plastic muntjes voor de versnaperingen. Vandaag zijn zij de bank van Soest. Niet van de rekkelijke maar van de precieze, zelfs Jan Paauw is weer gewoon burger. Op drie podia muziek, het koor Joyful, de band Queens & Ko, KoningsCombo met Sammy, Brandstof kinderdisco en vele anderen. Fientje eet een patatje en werkt hard door in de workshop van HazArt. De EHBO is overal paraat. De Gildevlag hangt uit en de kaartverkoop voor de Gildefeesten in augustus gaat goed. Het terrein loopt heel vol.

In de tent van podium één rollen de heupen op 'Rolling down the river', Sammy heeft zijn nieuwe discokar. Vandaag is de voorzitter van het padden-overzet-team gestrikt om zijn jazz 78 toerenplaten te draaien en Koning Willem-Alexander ziet dat het goed is.

Bekijk hier ons fotoalbum van Koningsdag 2018.