• Archief BDUmedia

'Economie Soest trekt verder aan'

SOEST De economie van Soest functioneert goed en groeit verder, meldt de gemeente. ,,Soest profiteert mee van de landelijke economische opmars. Dat concluderen we uit de Economische Barometer. De ontwikkelingen in Soest zijn in lijn met de regionale trend. En in een aantal gevallen onderscheidt Soest zich positief." Onder andere met de groei van de werkgelegenheid, die hoger is dan in omliggende gemeenten.

Ieder jaar maakt de gemeente Soest een Economische Barometer. ,,Zo hebben we inzicht in hoe de economische situatie in Soest zich verhoudt tot omringende gemeenten en enkele landelijke cijfers. De belangrijkste resultaten hebben we op een rijtje gezet." 

Soest heeft in 2017 een beroepsbevolking van 23.000 personen. Van deze groep hebben 22.000 personen een baan. In 2017 is het werkloosheidspercentage in Soest 4,3 procent. In de jaren 2017 en 2016 is het werkloosheidscijfer fors gedaald.

In 2017 is het aantal WW-uitkeringen die de gemeente Soest uitkeert met 6,7 procent gedaald. Anders dan de landelijke en regionale trend (kleine daling van 0,75 procent), zien wij namelijk ook hier een redelijk forse daling van 7 procent. Dat is voor het eerst in jaren. Dit komt onder andere door de inspanningen van onze Uitvoeringsorganisatie BBS.

De arbeidsmarkt in Soest is in 2017 gegroeid met 1,6 procent. Dit is hoger dan de groei van de arbeidsmarkt in Regio Amersfoort (1 procent). Net als in de regio blijven de grootste werkgelegenheidssectoren Handel, Zakelijke diensten en Zorg.

Dit jaar geven we voor het eerst inzicht in het aandeel banen naar grootteklassen. Het MKB is de motor van de Soester economie, in 2017 is het MKB goed voor ruim 74 procent van de banen. Nog steeds is het zo dat er in Soest in vergelijking tot de regio Amersfoort meer Zzp-ers zijn, namelijk 20,5 procent versus 15 procent.

Het aantal vestigingen van bedrijven in Soest is in 2017 met 3,1 procent gestegen. Dit is in lijn met de ontwikkeling in de regiogemeenten (de groei voor Regio Amersfoort was 3 procent). De groei is weliswaar iets lager dan in 2016, maar ligt nog altijd boven de gemiddelde groei van de provincie (2,4 procent).