• Eempers

Echte Alouette in verbindingspark

SOESTERBERG ,,Het lijkt zo eenvoudig, een parkje inrichten met een monument erin, maar er zitten bloed, zweet en tranen in. Ik heb nog nooit zo'n ingewikkelde exercitie meegemaakt, het afstemmen met de betrokkenen, en als je dan ook nog met de luchtmacht te maken krijgt, dat is ook niet een club van: kom maar even langs, dan kunnen we een vliegtuigje uitzoeken.''

Jan van Steendelaar

Zo vatte wethouder Jannelies van Berkel de afgelopen twee jaar samen, die de voorbereidingen voor de aanleg van het park op de overkluizing van de N237 (Amersfoortsestraat) hebben gekost. Het resultaat is onder meer dat er behalve het speelvliegtuig voor de jeugd een Alouette-helikopter in het park wordt geplaatst.

In het wekelijkse persgesprek zei ze 'ontzettend trots' te zijn op het resultaat, waarbij ze vooral doelde op het door de Soester kunstenaar Chris Rodenburg ontworpen kunstwerk als herinnering aan het verblijf van 1954 tot 1994 van Amerikaanse militairen op de vliegbasis Soesterberg. ,,Ik weet zeker dat er Amerikanen voor overgevlogen komen om dit straks te zien en zich erbij te laten fotograferen."

De overkluizing is in het Materplan een belangrijke schakel die de twee helften van Soesterberg met elkaar verbindt. ,,We hebben echt geknokt voor de dertien miljoen die de overkluizing heeft gekost en toen dit geregeld was hebben we gezegd: nu moet er ook een stukje hoogwaardige beleving op komen. Niet een grasveld maar een mooi park."

In de voorbereidingstijd meldde zich het burgerinitiatief Soesterberg Airforce Memorial (SAM) met het voorstel om een vliegtuig te plaatsen als herinnering aan de Amerikaanse periode. Omdat de gemeente daar ook al mee bezig was, is men verder samen opgetrokken. Van Berkel zei enthousiast te zijn over hoe de samenwerking vorm heeft gekregen 'ter verlevendiging van het park.' Wat de historie betreft komen er enkele zuilen met informatie over de Amerikaanse periode. Kunstenaar Chris Rodenburg lichtte zijn ontwerp toe. Het bestaat uit drie naast elkaar geplaatste aluminium panelen, herinnering aan de Berlijnse Muur, met links de eerste straaljagers waarmee de Amerikanen op Soesterberg vlogen; in het midden de startbaan , 'overgenomen' door de veldleeuwerik, en rechts de F-15's die in gebruik waren toen de Amerikanen vertrokken. Hiervoor gebruikte Rodenburg de silhouetten op de deur van de nog bestaande maar met afbraak bedreigde Zulu-hangaar.

Het tweede deel van het kunstwerk bestaat uit silhouetten in roestvrij staal van Amerikanen herkenbaar aan o.a. barbecueën, de Wolfhound (mascotte van het 32ste Fighter Squadron), Halloween, cheerleader en een militair met de hand op het hart bij het spelen van het volkslied. Centraal staat een koninginnenlinde met daarin gekerfd een hartje, een ooievaar en een kruisje als verbeelding van verliefdheid, geboorte en overlijden. Er staat ook iemand bij met een tulpje en achter de boom een verliefd stelletje. Bij dit werk komen drie bankjes met als rugleuning in silhouet de achterkant van een Amerikaanse slee.