Drie nieuwe kunstwerken De Stijl in Soest

SOEST Soest heeft drie nieuwe kunstwerken. Kunstenaar Boris Tellegen maakte ze in het kader van het 100-jarig bestaan in 2017 van kunststroming De Stijl. Op donderdag 15 maart legt wethouder Peter van der Torre tussen 14.00 en 15.00 uur een korte fietstocht af langs de kunstwerken.

De kunstwerken, die de vorm hebben van een zuil, maken deel uit van een serie van tien beelden langs de toekomstige De Stijl Snelfietsroute tussen Utrecht, via De Bilt, Den Dolder en Soest naar Amersfoort. In 2017 zijn de eerste twee kunstwerken geplaatst. In Utrecht, de stad van Gerrit Rietveld en in Amersfoort, de stad Piet Mondriaan. In komende maanden zullen alle beelden in vijf gemeenten langs de route worden geplaatst. Wethouder van der Torre: ,,Ik ben blij dat er in Soest nu drie van deze mooie kunstwerken staan. Ze verbinden het culturele erfgoed van De Stijl en staan ook voor de sterke samenwerking in onze regio tijdens het succesvolle manifestatiejaar."

Boris Tellegen (1968) markeert met zijn kunstwerken de route door een klassiek bouwelement zoals een zuil, totempaal of grenspaal. De beelden zijn ruim 6,5 meter hoog en verwijzen naar de uitgangspunten van De Stijl, maar ook naar het landschap. Spelen de kleurige kunstwerken in Utrecht en Amersfoort in op kenmerken van Rietveld en Mondriaan, in Soest spelen de beelden ook in op de natuurlijke omgeving en het gebruik van de vliegbasis. De beelden in Soest staan langs het fietspad, namelijk ongeveer 100 meter na het ecoduct Op Hees ten noorden van de vliegbasis (Kunstwerk Spiegel), op de Beaufortlaan Soest, nabij een picknickplaats, in de buurt van Soesterduinen. (Kunstwerk Groen) en op de Monnikenboschweg, Heezerspoor oostzijde (Kunstwerk Utopie).

De regio Utrecht en Amersfoort was de broedplaats van De Stijl, want de vier belangrijkste kunstenaars zijn er geboren: Theo van Doesburg (Utrecht, 1883), Bart van der Leck (Utrecht, 1876), Gerrit Rietveld (Utrecht, 1888) en Piet Mondriaan (Amersfoort, 1872) de kunstenaars van De Stijl zorgden voor een radicale omslag in de kunst. Traditionele kunstuitingen werden vervangen door rechte lijnen, geometrische vormen en het gebruik van een minimum aan kleuren (primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs).