• ZoalsJan

Drakenbootrace op de Eem

SOEST Een Chinese held worden op een drakenboot in de Eem? Sportievelingen uit de regio Soest krijgen die kans tijdens de Drakenbootrace die Stichting ZoalsJan in samenwerking met de coöperatieve vereniging Eemsnoer organiseert. Het sportieve vaarevenement vindt plaats op zaterdag 30 september bij de Kleine Melm aan de Eemweg.

Peter Beijer

Doel is om - naast een inspannende en informatieve dag geld bijeen te brengen voor ZoalsJan. Meino Zandwijk, voorzitter van de stichting, legt uit wat er gaat gebeuren: ,,Drakenbootraces zijn in China enorm populair. Professionele beoefenaars van deze sport bereiken in het Aziatische land een status die te vergelijken is met die van Europese profvoetballers. De sport wordt ook in Nederland beoefend. Tijdens Sail 1990 was de eerste Drakenboot in Nederland te zien."

EEUWIGE ROEM Op zaterdag 30 september roeien naar verwachting circa 30 teams in de Eem bij de Kleine Melm. Inzet is de eeuwige roem. De drakenboten zijn 12,5 meter lang en 1,15 meter breed. Een drakenbootteam bestaat uit acht roeiers en één trommelaar. De wedstrijd gaat over 200 meter Eemwater. ,,De Eem is deze dag afgesloten voor overig vaarverkeer", kondigt Zandwijk aan.

HANDIGHEID Varen in een drakenboot vereist handigheid en ervaring. ,,Elk team krijgt een ervaren en professionele stuurman mee aan boord. De stuurman zorgt ervoor dat de boot op koers blijft. De trommelaar geeft het tempo aan, want het is belangrijk dat het volledige team in hetzelfde ritme vaart. Hiermee is er voor de deelnemers weinig ervaring nodig. De Drakenbootrace is vooral een sportief evenement dat spanning, gezelligheid, teambuilding en netwerken combineert", aldus Zandwijk die met onder anderen Wout Middelman de kar trekt.

VRIENDEN De wedstrijden starten om 13.00 uur en de finales zijn gepland om 17.00 uur. Teams kunnen samengesteld worden uit vrienden, familie en collega's. Deelname kost 500 euro per team. Hiermee worden de onkosten vergoed en de netto-opbrengst komt ten goede aan de Stichting ZoalsJan. Meer informatie is te zien en te lezen op de website www.zoalsjan.nl.

Teams kunnen zich aanmelden via https://zoalsjan.nl/drakenbootrace/. Aangezien Stichting ZoalJan een ANBI-status heeft kan het inschrijfgeld als gift opgegeven worden bij de belastingdienst.

ONDERSTEUNEN Zandwijk: ,,Onze stichting is in 2015 opgericht door Jan Jager. Jan was ALS-patiënt. In mei van dit jaar is hij overleden aan de gevolgen van deze verschrikkelijke ziekte. Jan had met de stichting het doel om ALS-patiënten materieel te ondersteunen met hulpmiddelen en aangepast vervoer. ZoalsJan organiseert diverse activiteiten om middelen te verwerven zodat wij de doelstelling van onze oprichter na kunnen streven."

In het voorjaar werd de tweede editie van Holland4ALS gehouden, een estafette met vier takken van sport, van Soest naar Groningen. Die leverde ruim 100.000 euro op.