• Don Bosco nieuw onderkomen

    Ronald Kersten

Don Bosco vol vertrouwen voor toekomst

SOEST In 2004 maakte het bestuur van scouting Don Bosco de eerste plannen voor een nieuwe behuizing. De eenvoudige accommodatie op de Heideweg was te klein en huisde bovendien midden in een woonwijk. Het nieuwe onderkomen moest in het bos op de hoek van Den Blieklaan en Bosstraat komen. Na 13 jaar is het eindelijk zover. Voorzitter Johan Duim en teamleider Rick Otten zijn blij maar ook opgelucht met de fraaie accommodatie. "Dit is het gebouw van de lange adem."

Rick Otten (31) is teamleider bij Don Bosco. Hij heeft de leiding over de Sherrows. Hij was pas twee jaar lid toen de eerste plannen voor nieuwbouw gemaakt werden. ,,Wij zijn natuurlijk heel blij dat het gebouw nu eindelijk klaar is. Wij kunnen hier zoveel meer dan op de Heideweg. Deze locatie is perfect. We zitten dicht bij de Soesterduinen waar we veel activiteiten voor ons jeugd houden. Wij hebben hier voldoende ruimte, het is hier warm en we zijn hier niemand tot last."

STRUIKELBLOK Daarmee raakt Otten het struikelblok dat tot de jarenlange stagnatie van de nieuwbouw heeft geleid. Johan Duim, voorzitter van Don Bosco, kan er een boek over schrijven. ,,Onder meer omdat we in een woonwijk zaten wilden wij verhuizen. Buurtbewoners waren bang voor overlast. Wij hebben lang overleg gevoerd en we zijn er gelukkig goed uitgekomen. Een belangrijke voorwaarde is dat we dit onderkomen niet verhuren aan andere partijen. Dus ook niet aan andere scoutinggroepen. Dat zijn harde afspraken die wij natuurlijk eerbiedigen. Wij zijn heel blij met dit nieuwe onderkomen en een goede verstandhouding met onze buren is voor ons zeer belangrijk. Het geluid van kinderen die hier in de natuur met activiteiten bezig zijn is niet te voorkomen. Eventuele geluidsoverlast wordt echter tot een minimum beperkt."

Johan Duim geeft een rondleiding door het twee verdiepingen tellende clubhuis. Hij is trots op het resultaat. ,,Dit is een gebouw van de lange adem. Hier zit veel arbeid in. Zowel fysiek als achter de vergadertafel. Met een vaste kern tussen de tien en vijftien mensen en met een totaalgroep van 25 vrijwilligers hebben we dit pronkstukje met zelfwerkzaamheid gerealiseerd."

Ondertussen komt een groep welpen het clubgebouw binnenlopen. Rick Otten vangt de jeugd op. De meegekomen ouders warmen zich aan de houtkachel die sfeervol snort in de grote kamer. Ondanks dat er nog geen meubilair in het clubgebouw staat is er al sprake van een warme en toegankelijke sfeer.

BOSRIJK Rick Otten vertelt over de facilitaire mogelijkheden van het gebouw. ,,We hebben een ruime keuken met een doorgeefluik naar het hoofdvertrek. De toiletgroep, met invalidetoilet, is ruim en schoon. Moet je hier eens kijken: een granieten wasbak die we bij een school in Venlo op de kop hebben kunnen tikken. Boven hebben we een aantal kamers voor de verschillende groepen. Die zijn we aan het inrichten. Om het gebouw is een aarden wal opgetrokken. Zo blijft de omgeving een bosrijk en landelijk karakter houden. "

Don Bosco is opgericht in 1930 en in de afgelopen 87 jaar hebben veel Soesters deel uitgemaakt van de scoutinggroep. Bij diverse activiteiten in het dorp laat Don Bosco haar gezicht zien. Zo is Don Bosco aanwezig bij de 4-meiherdenking, zijn ze parkeerhulp bij de Gildefeesten en wordt er jaarlijks met Moederdag een vlaaienactie georganiseerd. De plek in de Soester samenleving is er en dat merkt Johan Duim.

,,We hebben veel steun uit het dorp gekregen. Voor de nieuwbouw kregen wij veel spontane giften. Daarnaast veel goede sponsors zoals het Oranjefonds, Jantje Beton en de Rabobank. Een bewijs dat onze vereniging, ondanks het bescheiden ledenaantal van 91, een grote achterban in Soest heeft."

TOEKOMST Don Bosco is qua ledenaantal een kleine vereniging. De activiteiten richten zich echter op een leeftijdsgroep waar de doorstroom groot is. Johan Duim: ,,Met het nieuwe gebouw komt er ongetwijfeld ook een aanwas aan nieuwe leden. Wij kunnen hier zoveel nieuwe activiteiten en projecten ontwikkelen. Wat wij zien is dat de leden tot 15/16 jaar actief lid blijven. Daarna komen er vaak andere interesses. Gelukkig blijven er ook nog genoeg mensen zoals Rick betrokken bij Don Bosco en zetten zij zich in als leider. Don Bosco is een scoutinggroep met toekomst en die toekomst is met dit gebouw een stukje mooier geworden."

De officiële opening van het nieuwe clubgebouw van Don Bosco is gepland in het komende voorjaar.