• Opsporing Verzocht

Dievenbende heeft het voorzien op bejaarden

SOEST Tot drie keer toe binnen tien dagen komt dezelfde vrouwelijke verdachte in beeld na diefstallen bij bejaarden. Onder meer in Soest en Soesterberg slaat de vrouw toe, en in Houten. Ze werkt waarschijnlijk niet alleen, maar is wel steeds degene die de gestolen bankpas gebruikt. Televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde dinsdag aandacht aan de diefstallen.

Het begint in Houten toen op dinsdag 20 maart 2018 bij hun woning in Houten een ouder echtpaar werd aangesproken door twee vrouwen en een man. Met een smoes en wat afleiding lukt het het drietal om de bankpas van de bewoonster te stelen. Vermoedelijk hadden deze daders de pincode afgekeken toen het echtpaar boodschappen deed bij de Jumbo aan de Odijkseweg. Met de bankpas wordt een aanzienlijk geldbedrag opgenomen.

BANKPAS GEROLD Drie dagen later is het raak in Soest. Dan wordt in een boekwinkel de bankpas gerold van een 86-jarige dame. Ook hier heeft het er alle schijn van dat direct ervoor de pincode is afgekeken. Er verdwijnt vervolgens die dag flink wat geld van de rekening van het slachtoffer.

DOORTRAPTE TRUC Op 29 maart 2018 in Soesterberg wordt wederom een flink bedrag buitgemaakt. Met een doortrapte babbeltruc weet een onbekende man achter de pincode te komen van een 80-jarige mevrouw. Zij had net boodschappen gedaan bij de Plus aan de Rademakerstraat en wordt bij haar woning benaderd door een man die zegt dat hij bij die supermarkt werkt.

Er is iets niet goed gegaan bij het afrekenen, zo beweert de man. Hij weet het slachtoffer zover te krijgen dat ze een klein bedrag nabetaalt. Daarvoor haalt hij een mobiel pinapparaat tevoorschijn, waarmee hij de vrouw laat 'afrekenen'. De man weet nu de pincode van het slachtoffer. Nadat hij haar bankpas weet te stelen, vertrekt hij.

BENDE Na alle drie de diefstallen is het dezelfde vrouw die de bankpas gebruikt bij geldautomaten. Op bewakingsbeelden is ze te zien bij de ING Bank in het centrum van Houten en bij de ABN Amro aan de Neude in Utrecht.

Deze vrouwelijke dader maakt waarschijnlijk deel uit van een bende, waartoe in elk geval een andere vrouw en minimaal één man behoren. Het is zeer aannemelijk dat deze bende vaker toeslaat, ook op andere plekken in het land.

De politie wil graag weten wie de vrouw is die telkens geld pint. En ook of iemand haar gezien heeft in gezelschap van anderen. Tips kunnen worden doorgegeven via tel. 0800-6070, of via Meld Misdaad Anoniem op tel. 0800-7000.

Bron: Opsporing Verzocht