• Gemeente Soest

Bijenvolk gemeentehuis produceert bijna tien kilo honing

SOEST Op het balkon van het gemeentehuis in Soest heeft van 29 mei tot 18 juli een bijenkast gestaan. Het eindresultaat, nadat alle honing uit de honingraatjes was geslingerd: 9,5 kg honing. De prijsvraag werd dit jaar gewonnen door Jacqueline Dessens.

De bijenkast was goed te zien als je over de Dalweg langs het gemeentehuis kwam. De prijsvraag luidde: ,,Hoeveel kg honing verzamelen en maken de bijen tussen 29 mei en half juli in hun bijenkast?" Het bijenvolk heeft haar nectar onder andere uit de lindebomen langs de Dalweg gehaald. Het eindresultaat, nadat alle honing door imker Tijn Smits uit de honingraatjes was geslingerd: 9,5 kg honing. 

Over deze opbrengst zegt Smits (tevens voorzitter bijenvereniging Eemkwartier) het volgende: ,,Het was geen slecht honingjaar voor mij. Ondanks de warme dagen waarop bomen niet zo veel nectar geven, heb ik toch 9.5 kilo honing geslingerd van het volk op het gemeentehuis. Ik denk dat wij hier in de gemeente Soest best boffen met onze groenvoorziening en het beheer. Als je langs de openbare wegen kijkt in Soest, zie je veel verschillende bloemetjes in de bermen staan. Het kan natuurlijk altijd beter, bijvoorbeeld door meer straat en asfalt helemaal weg te halen en grote bomen te laten staan. In onze polders hebben de honingbijen en overige insecten het best zwaar. Dat landschap is vrij eentonig met weinig afwisseling en er wordt nog wel eens kunstmest gebruikt. Biodiversiteit, veel verschillen en overgangen van landschappen zijn, voor insecten, waaronder honingbijen, nu eenmaal belangrijk."

WINNAAR Van alle schattingen zat die van Jacqueline Dessens het dichtst bij de 9,5 kg. Zij had 7,2 kg geschat. Als prijs ontvangt zij van Tijn Smits een pot lindehoning, verzameld en gemaakt door de bijen van het gemeentehuis.