• Buurtsuper Harry Janmaat: ,,De belangrijkste dienst is nu het rondbrengen van de dagelijkse eet- en huishoudwaren met zuinige wagentjes."

    Martin Huizenga

Dienstenmarkt groeit door

SOEST De gemeente Soest organiseerde de 'Informatiemarkt Bewust Wonen Soest' in de Prins Willem-Alexander school. Bewoners kwamen in contact met een opbloeiende lokale dienstenmarkt voor ontzorgen en comfortabel, veilig en duurzaam wonen.

Martin Huizenga

De groep ouderen wordt steeds groter. Het gevoel om zo lang mogelijk thuis in eigen omgeving te willen wonen, werd omarmd door de centrale overheid. De uitvoering van de zorg kwam bij de gemeente en met minder geld moet meer worden gedaan. Voor iedereen met een gevulde beurs bloeit een zakelijke dienstenmarkt op.

AANBOD Een kleine greep uit het aanbod: Energie Actief Soes. Zorgeloos wonen, altijd een veilig gevoel, Zorgzaam Soest, Brandveiligheid, onze zorg, Bewust wonen, Uw boodschappen aan de deur gebracht, Gerust geregeld, Huren met een onderhoudsabonnement. Geld lenen om uw huis aan uw wensen aan te passen, Het Gemakshuis, Uw traptreden verdubbelen of antislip aanbrengen, De digitale wereld voor ouderen op maat...

De stichting Adviesraad Sociaal Domein Soest is aanwezig en krijgt in haar jaarverslag 'een beeld van de kwaliteit van de serviceverlening en de wijze waarop de burgers de weg naar het Sociale domein weten te vinden'. Zij blijft alert in de adviesfunctie naar de gemeente.

VERDUURZAMEN Bij woningbouwvereniging Portaal betaalt men huur en servicekosten en kan men daarbovenop een abonnement voor klein onderhoud afsluiten, zoals voor een lichtschakelaar die kapot is. De extra's zijn weergegeven in hun onderhouds-abc. Over de verduurzaamplannen van de wijk 't Hart: ,,Eind dit jaar komen we met het plan naar de bewoners."

Er komt gestaag bezoek vanaf de opening. Buiten staat de brandweer met een overzichtelijke folder 'Weet jij hoe de meeste brand in huis ontstaat?' Zoals: 'de koolmonoxidemelder gaat af en dan.., als de vlam in de pan slaat.., geen stekkerdozen op stekkerdozen aansluiten,..'. Comfortadvies weet alles van seniorenwelzijn, rollators, sta-op stoelen. In het Gemakshuis kan je binnenlopen. Drie zorgprofessionals kunnen vragen in daden omzetten.

BUURTSUPER De buurtsuper leeft op. Harry Janmaat: ,,De melk- en kruidenierswinkel is door mijn ouders opgezet. Het begon als A&O, daarna Attent, toen Troefmarkt en nu Buurtsuper. De belangrijkste dienst voor inwoners en bedrijven is nu het rondbrengen van de dagelijkse eet- en huishoudwaren met zuinige wagentjes. Bestellen en dezelfde dag in huis."

De gewone makelaar wordt beheermakelaar. Voor advies, eerst een nieuwe woning aankopen of eerst de oude verkopen? Beheren gaat verder dan aan- of verkopen. De selectie van wat men meeneemt en bij kleiner wonen de verkoop van wat achterblijft. Het nieuwe huis inrichten. De verhuizing zelf is ook in goede handen bij Gerust Geregeld. Ook de administratie, discreet en consciëntieus, alles maatwerk.

Huisbezoek om met een checklist door de woning te lopen. Tips en persoonlijk advies over verbeteringen op alle gebied als veiligheid, besparingen en verduurzamen. Kosteloos aan te vragen bij de SWOS. 'Bewust wonen' is een samenwerking van de gemeente, Portaal, Sociaal domein, Cosbo, woonadvies en Energie Actief Soest.

'U vraagt en wij draaien', geldt voor alle dienstverleners. Niets is hen te gek.