• Robbert Meeder is zaterdag begonnen aan zijn vijfde Tour als presentator van Radio Tour de France op Radio NPO1.

    Piroschka van de Wouw/ANP

De Tour de France van Robbert Meeder

HILVERSUM/SOEST Als presentator van Radio Tour de France (RTDF) zit Robbert Meeder met zijn neus op de Tour. Nederland hangt aan zijn lippen en die van collega Gert van 't Hof, de oud-wielrenners Stef Clement en Tom Veelers en de verslaggevers Gio Lippens, Sebastiaan Timmerman en Steven Dalebout.

Johan van Beek

Hoe is de sfeer daar? ,,Geweldig! De sfeer is altijd al goed binnen ons Radio Tour de France team, maar dit is natuurlijk een gedroomd begin. Eerst de teleurstelling van het uitvallen van Dumoulin maar vervolgens de opwinding rond de valpartij van Groenewegen, het geel van Teunissen en de overwinning in de ploegentijdrit. Geweldig voor de Nederlandse wielerliefhebbers en mooi voor onze uitzendingen."

Hoe komt RTDF aan zijn magie? ,,Omdat alles aan het programma klopt. Al sinds de jaren 70. De jingles, de snelheid van de berichtgeving, de zomerse sfeer, de enorme professionaliteit van alle betrokkenen. Alle medewerkers zijn op hun gebied de beste. Iedereen snapt wat de bedoeling is. Dat is voor iedereen heerlijk om in te werken en dat hoor je op de radio."

Wat is je vooral opgevallen? ,,Dat het anders was dan andere jaren omdat de Tour bijna in de schaduw stond van het succes van de Oranjevrouwen. Ook wel weer mooi hoor. Het had voor mij ook gevolgen want collega Gert van 't Hof moest daarom langer in Frankrijk blijven. Ik deed RTDF dus alleen. Pittig, maar dat heb ik eerder gedaan. In 2016 deed ik het drie weken alleen in de Sportzomer. Als het zes weken moeten zijn, kan ik het ook hoor haha.."
Welke Nederlander moeten we extra in de gaten gaan houden? ,,Steven Kruijswijk. Ze zitten bij Jumbo Visma zo in een flow. Misschien dat Poels nog een keer mag, of Cees Bol kan verrassen in een sprint."

In welke etappe verwacht je de komende week veel spektakel? ,,In elke etappe! Ik denk dat het de meest spectaculaire Tour in jaren wordt."

Hoeveelste RTDF is dit voor jou? ,,Mijn vijfde. Het begon allemaal in Utrecht. Ik stond bij de start in een VIP tent met een zender. Breuking, Hennie Kuiper, Jan Janssen om me heen. Op mijn digitale klokje stond om 14.03 uur dat het 42 graden was. Ik hoorde op de koptelefoon de openingstune van Radio Tour de France met mijn naam erin…kippenvel."

Gaat dat niet vervelen? Hahahahahahahahaha…volgende vraag!!!

Hoogtepunt? ,,De Tour en eens in de vier jaar Radio Olympia. Hopelijk gaan we volgend jaar met de radio ook naar Tokyo. Ik hoop echt dat ik er dan bij ben. Ik heb Londen gedaan en dat was echt geweldig. Prachtige evenement, goede sfeer en mooie gesprekken mogen maken tijdens onze uitzendingen."

Wat heb je zelf met wielrennen? ,,Ik kijk het graag, maar wel de klassiekers, het WK en de grote rondes. De Tour steekt er bovenuit moet ik zeggen. Misschien heeft dat ook met het tijdstip te maken. Associatie met de zomer, vakantie etc."

Fiets je naar je werk? ,,Nee. Lekker in de auto. Dat is ook de plek om na de uitzending even af te kicken. Muziekje aan en even de adrenaline laten zakken."

Wat wil je verder nog kwijt? ,,We gaan vanaf zaterdag 20 juli iets nieuws doen; het NPORadio1 Tourcafé in Beeld en Geluid in Hilversum. Ik kreeg dat idee in Parijs waar we vorig jaar waren. Ik zat met Gert vlakbij de finish. Iedereen maakte van achter een rood lintje foto's van ons. Want wij waren RTDF! Toen realiseerde ik me pas goed hoe groot het programma is. Toen wilde ik eigenlijk de laatste dag in Beeld en Geluid zitten, maar iedereen was zo enthousiast dat het een hele week gaat worden. Er is van alles te doen en te zien. Een beetje zoals de Top2000. Aanmelden kan via www.nporadio1.nl/tourcafe en de toegang is nog gratis ook!"
[Wie draagt welke trui in Parijs?

,,Geel: Bernal; groen: Sagan; bolletjes: Bardet; wit: Van Aert (hoop ik), ploeg: Ineos."