• Eempers

De Drie Eiken in nieuw jasje

SOESTERBERG Dat het senioren-ontmoetingscentrum De Drie Eiken een onmisbare plaats inneemt in Soesterberg, werd vrijdagmiddag nog eens extra onderstreept tijdens de opening van het nieuwe cursusseizoen. De grote zaal zat mudvol. Uit het hele gebouw moesten stoelen vandaan gehaald worden om alle bezoekers een plaats te geven.

Jan van Steendelaar

De belangstellenden konden de resultaten bekijken van de interne verbouwing. Er is ruim een maand flink gesloopt om de de entree grondig aan te pakken. Al die tijd was het behelpen voor de bezoekers en waren de koffie-inloop en de bar beperkt bereikbaar. 'Het was een woeste tijd', zei Marieke Veken, ouderenwerker van de Stichting Welzijn Ouderen (SWOS). 'Er zijn nog wat losse eindjes, maar we zijn een paar heftige weken goed doorgekomen.' Van de vrijwilligers kreeg zij bloemen voor haar inzet om het centrum ook tijdens de verbouwing zo goed mogelijk te laten functioneren. Het hoefde maar twee dagen echt gesloten te worden. Zij prees de vrijwilligers voor hun 'geweldige medewerking en samenwerking.'

MINDER-VALIDETOILET De verbouwing heeft er onder meer voor gezorgd dat er in het vroegere kantoor nieuwe toiletten zijn gekomen, inclusief een minder-validentoilet. Het kantoor is verplaatst naar de oude toiletgroep. De koffiehoek is compleet vernieuwd. Enkel het biljart is op z'n oude plek blijven staan. Nu staat alleen nog de vervanging van de vloer in de grote zaal op het programma.

ALZHEIMERDAG Mieke Veken spoorde de bezoekers aan vooral deel te nemen aan de activiteiten en de cursussen die de SWOS senioren aanbiedt. Eén cursus, op maandagmiddag, beval zij speciaal aan: bewegen op muziek voor ouderen die slecht ter been zijn. Zij wees er ook op dat het morgen Wereld Alzheimer Dag is, het begin van een week waarin extra aandacht wordt besteed aan dementie. 'Steeds meer mensen worden door die ziekte getroffen en er zijn steeds meer mensen bij betrokken als mantelzorger. We krijgen er allemaal mee te maken, in die zin dat je mensen met dementie overal tegenkomt, in de winkel, op de club, overal en steeds meer.'

EENZAAMHEID Morgen begint ook de Week tegen Eenzaamheid. 'Het is de bedoeling van die week dat iedereen eens om zich heen kijkt naar familie, naar de buren. Als u merkt dat ze niet vaak meer de deur uitkomen, bel eens aan, nodig ze uit, neem ze eens mee.' In dit verband wees ze op de seniorendis, elke maandag, woensdag en vrijdag in De Drie Eiken, medio oktober ook op donderdag en over een half jaar ook op dinsdag zodat men dan een hele week in De Drie Eiken terecht kan.

Na het officiële deel volgde in de grote zaal -waar een expositie is ingerichte van schilderijen van vrijwilligster Monique Musters- het muzikale optreden van het trio Franje. Ter ere van de honderdste geboortejaar van Toon Hermans brachten de zangeres en twee zangers een selectie van zijn bekendste liedjes en van andere sterren.