• Marianne Schmetz: ,,De herinnering van velen die ik heb zien opknappen en die weer plezier kregen in het leven. -

    Melissa Hofland

'Dankbaar voor het vertrouwen'

SOEST Marianne Schmetz (65) begon 44 jaar geleden als fysiotherapeut aan de Regentesselaan. Op 1 augustus dit jaar gaat ze met pensioen. ,,Net vers van de opleiding, keek ik vol verwachting uit naar een spannend avontuur om samen met Jan Bleijerveld vanuit ons net verworven, maar zeer grote pand, te beginnen in ons vak."

Melissa Hofland

Marianne gniffelt een beetje bij de herinnering. ,,We kwamen eigenlijk net van onze studentenkamertjes af in Amsterdam en daar zaten Jan, toen mijn echtgenoot en ook mijn fysiotherapiemaat, en ik opeens in ons eigen praktijk in Soest. Zou het wel gaan lopen?"

VERANTWOORDELIJKHEID En nu zit ze bij Lijf&Visie op de eerste verdieping op de bank in wat je de personeelskamer kunt noemen. Marianne Schmetz heeft uitzicht over de oefenzaal. Er zijn mensen bezig op fitnessapparaten.

,,Er is veel veranderd in 44 jaar," zegt ze mijmerend. ,,Eén van de mooiste veranderingen vind ik toch wel dat de verantwoordelijkheid meer verschoven is naar de patiënt. Je moet zelf letterlijk in beweging komen om iets aan je persoonlijke situatie te veranderen. Onze rol werd steeds meer faciliterend en adviserend."

In de fysiotherapie vond de 'begin twintiger' Marianne veel van haar interesses terug. ,,Ik wilde als jong meisje kinderarts worden. Dat werd 'm uiteindelijk niet, maar in de fysiotherapie kon ik ook alles leren over het lichaam."

IN ONTWIKKELING Toen stond fysiotherapie in de kinderschoenen. ,,Elektrotherapie, paraffine, hydrotherapie en ultrageluid ter pijnstilling of stimulatie waren er nog onderdeel van. Toen al, maar nu nog, doe ik alleen waar ik zelf ook achter kan staan. Ik onderzoek, met de vakkennis van nu, wat mensen echt helpt zodat ze met hun 'probleem' toch 'leuk' kunnen leven." Het vak is continu in ontwikkeling geweest. Van heilzame fysiotherapie met veel massages naar gerichte fysiotherapie, met verschillende gespecialiseerde collegae. Marianne: ,,Met lichamelijke klachten moet je altijd breder kijken. Het is ook een sociaal vak."
Het ging Marianne toen aan de Regentesselaan voor de wind, de praktijk groeide letterlijk uit de voegen en verhuisde naar de Koninginnelaan. Toch besloot ze in 2012 de praktijk te verlaten. Reden was een verschil van inzicht met de andere maten in de maatschap. ,,De dingen lopen zoals ze lopen en ik kan geen dingen doen waar ik niet achter sta". Het bracht haar terug naar de essentie van het vak, bekkenfysiotherapie en naar Lijf&Visie waar ze de laatste jaren met heel veel plezier heeft gewerkt. ,,Ik bloeide er weer op."

Veel (jonge) moeders zullen Marianne kennen van Zwangerfit, een programma dat ze in praktijk Soestdijk en bij Lijf&Visie opzette voor zwangere vrouwen en 'verse' moeders. Anderen zullen haar vooral kennen als bekkenfysiotherapeut. ,,Nu hebben we eigen kamers waar in we werken. Aan de Regentesselaan werkten we in door schotten afgezette hokjes. Aan 'privacy' deden we toen nog niet echt." Marianne lacht er even om. Onveranderd door de jaren heen is het vertrouwen dat ze krijgt. ,,Dat is misschien wel het allermooiste aan mijn vak. Ik ben heel dankbaar voor het vertrouwen dat patiënten me altijd hebben gegeven. Daarnaast de herinnering van velen die ik heb zien opknappen en weer plezier kregen in het leven. Dat maakt dat ik met een goed gevoel kan afsluiten. Ik zie uit naar een nieuw levensavontuur zonder agenda."

Er is een afscheidsreceptie voor Marianne Schmetz op vrijdag 12 juli vanaf 16.00 uur bij Lijf & Visie aan de aan de Koningsweg 4. Aanmelden: soest@lijfenvisie.nl.