• 112Heuvelrug.nl

Daling aantal woninginbraken zet sterk door

SOEST Het inbrekersgilde krijgt het ogenschijnlijk steeds moeilijker in Soest. Het aantal ongewenste bezoeken aan woningen nam de eerste helft van dit jaar met 36 procent af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: van 142 naar 91. In 24 gevallen vertrok de dader met lege handen. Drie jaar terug werd er nog tweemaal zo vaak ingebroken als dit jaar.

Het heeft er alle schijn van dat de in 2015 ingezette aanpak, met onder andere (buurt)projecten, vruchten afwerpt. Het aantal inbraken in bedrijven daalde vorig jaar al fors, van 65 naar 21. Dat aantal is gelijk gebleven. Veel bedrijven werken samen bij de beveiliging en hebben moderne apparatuur aangeschaft. Het aantal misdrijven viel met 13 procent (regionaal 7 procent) van 1027 naar 895 registraties in vergelijking met vorig jaar januari tot en met juni.

Het goede nieuws wordt mede veroorzaakt minder fietsendiefstallen, vernielingen en telefoontjes over (jeugd)overlast. Het geweld (109 meldingen) bleef gelijk; winkeliers kregen 44 keer (was 33) te maken met diefstal.