• Rob Schram en marcel Adriani bij PMD Kliko's

    Ronald Kersten

D66 teleurgesteld in coalitie en vooral in VVD

SOEST Het had volgens hemzelf en zijn partij niet gehoeven, maar Marcel Adriani (D66) heeft vrijdag zijn functie als wethouder neergelegd. Er was naar aanleiding van de klokkenluiderskwestie' bij de 'Sociale Dienst' een politieke depressie op komst, die hem hoogstwaarschijnlijk anders morgenavond zijn politieke hoofd had gekost.

Johan van Beek

Bij de uitvoeringsorganisatie Baarn Bunschoten Soest (BBS) zou van alles aan de hand zijn. Adriani wordt verweten dat hij de raad onvolledig zou hebben geïnformeerd en de kwestie af deed als een 'arbeidsconflict'. De raad zou morgen debatteren over de kwestie, maar in de wandelgangen ving Adriani signalen op, dat het vooral over het vertrouwen in zijn functioneren als wethouder zou gaan. Hij vindt dat niet in het belang van Soest en de inwoners en nam daarop zijn politieke verantwoordelijkheid. Het debat is nu uitgesteld tot 8 februari.

D66-voorzitter Wim Hermsen zegt dat Adriani lijsttrekker blijft voor de partij naar de verkiezingen in maart. ,,We kunnen hem niets verwijten, hij heeft het juist heel goed gedaan als wethouder. Wij laten hem niet vallen."

Hermsen kan zich niet voorstellen dat D66 voor de resterende twee maanden een vervangende wethouder zal leveren. Het overleg met de VVD, Soest2002 en CDA moet nog plaatsvinden. D66 is zeer teleurgesteld in de coalitie, met name in de VVD. ,,De problemen zijn ontstaan en geëscaleerd toen VVD-wethouder Peter van de Torre nog Sociaal Domein in zijn portefeuille had."

GEËSCALEERD D66-voorzitter Wim Hermsen is erg teleurgesteld in de coalitie en met name in de VVD waarvan hij meer vertrouwen in Marcel Adriani had verwacht. ,,Het conflict is ontstaan en geëscaleerd toen VVD-wethouder Peter van der Torre verantwoordelijk was."

Volgens Hermsen heeft Adriani in 2016 - los van de BBS-kwestie die toen nog niet bekend was - zijn nek uitgestoken door Sociaal Domein over te nemen van Van der Torre. ,,Wij hebben dat nooit hardop gezegd, maar we waren niet onder de indruk van het optreden van Van der Torre." Adriani heeft volgens Hermsen Sociaal Domein goed ontwikkeld. ,,Hij heeft budgetten ontschot, zodat hij kan schuiven met gelden en niemand in de kou komt te staan."

TRIEST Karel van Geet, fractievoorzitter van de VVD, vindt die opmerking 'buitengewoon triest'. ,,En dan houd ik het netjes. Eigenlijk is het een beetje verbijsterend. De Heybergh was een moeilijk verhaal, maar dat is door heel veel w werk van Van der Torre goed afgerond. Daar heeft hij zelfs van fractievoorzitter Sielcke complimenten voor gekregen. Hier zie je het verschil tussen politieke en bestuur dat op afstand staat. Volgens Van Geet wilden Adriani (financiën) en Van der Torre (Sociaal Domein) vanwege persoonlijke interesses graag portefeuilles ruilen.

ONTERECHT D66 vindt dat in de BBS-kwestie Adriani onterecht de schuld krijgt. Hermsen noemt het teleurstellend dat de coalitiepartners niet achter Adriani zijn gaan staan. ,,Ik denk dat de verkiezingsstrijd wel meespeelt. Marcel kon niet meer weten dan dat hij vorig jaar vertelde. Het rapport waarvoor Van der Torre voor de wisseling opdracht had gegeven, heeft niets naar boven gebracht. Marcel heeft later nog geldstromen laten controleren en daar kwam evenmin iets uit. Het probleem is dat er een medewerkster was die met grote woorden alles aandikte. Er is verkeerd gefactureerd, verder is er niets aangetoond." Hermsen vindt het goed als er een onafhankelijk onderzoek komt.

FOUTEN Volgens Van Geet hoefde Adriani overigens niet op te stappen. ,,Natuurlijk zijn er fouten gemaakt, maar dat gebeurt waar gewerkt wordt. Dat heb ik ook gezegd toen Adriani bij onze fractie langskwam. Een motie van wantrouwen zouden wij in principe niet gesteund hebben. Een motie van teleurstelling misschien wel, maar dat is net als een gele kaart in het voetbal. Geen rode. In het overleg met Adriani hebben we niet gezegd dat het een kwestie van vertrouwen was."

LIJSTTREKKER D66 blijft pal achter Adriani staan, peinst er niet over om hem terug te trekken als lijsttrekker in de verkiezingsstrijd. Dat blijft hij, net als beoogd wethouder als D66 genoeg zetels krijgt om een rol te spelen in de nieuwe coalitie.