• De winnaars van Make Music Kids: bedenker Bert Smit (links) en de uitvoerders van Muziekgarage Muziekschool Baarn-Soestdijk.

    Jaap van den Broek
  • De Juryprijs ging naar Jan Hazelaar en Ali van den Berg (links) van De Hazelaar/HazArt.

    Jaap van den Broek

Cultuur Make Music Kids

SOEST 'En de Gemeentelijke Cultuurprijs Soest 2019 gaat naar… Make Music Kids!' Elke eerste maandag van de maand komen kinderen in De Plantage voor een muzikale ontmoeting met dansen en zingen. Een idee van Bert Smit, uitgevoerd door Muziekschool Baarn/ Soestdijk.

Martin Huizenga

Het Cultuurplatform organiseert iedere twee jaar met de Cultuurconsulent het proces rond de Cultuurprijs. Creatieve geesten willen verandering. Een eerste prijs gemaakt door een kunstenaar via een ontwerpwedstrijd. De Soester beeldhouwer Frank Linsewski krijgt de opdracht: ,,Een winnaar wordt gelauwerd voor de beste culturele inspanning van twee jaar, en zo'n prestatie geeft de bedenkers en makers vleugels."

De symmetrie van Linsewski's kunstwerk, met aan de ene kant de lauwertak die op het hoogtepunt de vleugel aan de andere kant kruist. Het origineel van de sculptuur komt in de hal van het gemeentehuis. 'Inclusief vijf replica's, goed om uit te reiken aan vijf winnaars in tien jaar.'

Er komen 250 voorstellen binnen over 50 culturele 'events'. De juryvoorzitter Marjolein de Rouw somt de criteria op. Een onderscheiding voor kwalitatieve initiatieven en activiteiten op cultureel gebied is het doel van de prijs, daarnaast nog een kleine greep: ,,Toegankelijk, relevant, vrijwillig, professionele kwaliteit, (cultuur)historische waarde,…". De nominatiecommissie selecteert vijf kandidaten. De onafhankelijke jury steekt de koppen bij elkaar en moet kiezen uit wat eigenlijk onvergelijkbaar is. De kwaliteit ligt dicht bij elkaar, het soort prestaties ver uiteen.

Het feest van de uitreiking. De rode loper met bloemstukken markeert één van beide loopbruggen naar Idea. De bezoekers lopen een fuik binnen waar een kleine batterij media staat te wachten met aan de microfoon Thari Schröder. Haar eerste vraag blijkt een moeilijke: ,,Op welke genomineerde zou U stemmen." Het antwoord varieert: ,,Weet ik niet, zeg ik niet, het theaterspektakel van het Griftland College of het boek over het Soester Natuurbad."

BUBBELS Vervolgens worden bladen met bubbels in glazen aangeboden als opwarmertje. In de overgangsruimte naar bar en de theaterzaal is het goed ontmoeten en verpozen. 'Mathilde' kreeg een nominatie. Het orgel van de Oude Kerk kent in organist Gonny van der Maten en financiële man Gerard Voogd haar vertegenwoordigers. Namens Gerard werd er zes ton bij elkaar gesprokkeld voor haar restauratie en hij maakte van de bouw een prachtige documentaire, te zien op het scherm. We kunnen op een klein orgeltje oefenen. Gonny geeft ook les op basisscholen en de Bachschool. Vanavond helpt Frans haar met de blaasbalgen.

STAANPLAATSEN In de theaterzaal blijkt de tribune in elkaar geschoven. Staanplaatsen genoeg, mede om de mobiliteit te vergroten. De genomineerden hebben zich voorbereid op een laatste greep naar de prijs door hun kunnen te tonen, terwijl juryvoorzitter Marjolein de Rouw meedeelt dat de jury vanmiddag heeft besloten. Jean Heijl, onze anchorman van Radio Soest en veelal presentator bij Soester gebeurtenissen is in zoverre hersteld van zijn rotonde-ongeluk dat hij viraal mee doet.

De verblufte Ali van den Berg en Jan Hazelaar ontvangen uit handen van juryvoorzitter de voor het eerst uitgereikte Juryprijs voor 30 jaar noeste arbeid in de opbouw van hun unieke en internationaal vermaarde Beeldentuin als uiting van hun liefde voor de beeldende kunst.

FILMPJES 'De Vijf' presenteren zich met filmpjes, gemaakt door Rob Thoomes van TV Soest. Make Music Kids maakt indruk door de speelse ongedwongenheid waarmee de kinderen bewegen en zingen met Arthur (gitaar) en Catherine (e-piano). Vooral het shot op de intens uithalende kleuter '… en dan zijn we weer bij DOOO!' is hartverwarmend. Als opwarmer speelt het duo live en leren wij het kinderlied met refrein: 'Papaja, bananen, ananas, mango' afgesloten met 'Kiwi, kiwi, kokosnoot'.

VERBONDENHEID De man van de PaltzBiennale loopt rond met een tuintje rond zijn middel om de verbondenheid van kunst en natuur te verbeelden. Het Griftland theater laat alle leerlingen meedoen die willen. 'Ze vergeten het nooit. Het vormt hun leven.' Vanavond spelen ze 'Toerist in Soest' vanuit de ramen van een gele spandoek-bus. De schoolband begeleidt het lied: 'Wat is het mooier om iets voor een ander te doen…' Ze ogen als zeer sterke kandidaten.

NOSTALGIE In een laatste rondvraag van Thari komt de beleving over het Soester Natuurbad boven drijven, de nostalgie van wat verdween en de jeugdige vrijerijtjes in en rond het bad. In juni verschijnt de tweede druk, in het najaar het tweede boek- en fotowerkje over het Soester uitgaansleven, beide uit de serie: 'Toen wij nog jong waren'. Geen cultuurprijs, als troostprijs een commercieel succes.

CULTUURBOEK Peter Schipper kondigt het verschijnen aan van het cultuurboek 2019 en overhandigt het eerste exemplaar aan cultuurwethouder Nermina Kundic. ,,En voor iedereen vanavond een exemplaar bij de uitgang in een goody bag." De wethouder reikt de Cultuurprijs 2019 uit aan 'Make Music Kids'.