• Angelique Dirks van Ibiza Flags laat een voorbeeld van de doe-het-zelf Hartenvlag zien.

    Eigen foto

Hartenvlag met veel betekenissen

SOEST Vijftig doe-het-zelf pakketjes voor een hartenvlag is ze aan het maken. Die kunnen mensen gratis bij haar ophalen, zodat ze thuis met een symbool voor verbondenheid kunnen vlaggen. Angelique Dirkse van Ibiza Flag heeft zich laten inspireren door een soortgelijk project in Amersfoort en hoopt dat het zich als een stoffen olievlek door het land zal verspreiden.

Johan van Beek

Eerst maar even Soest bedienen. Vandaar dat Angelique nu bekendheid voor haar lokale project probeert te genereren, waarvoor ze zelf al eerder op Facebook een aanzet gaf, iets wat meteen veel enthousiaste reacties opriep.

Een stok, een doek en een hart zijn de onderdelen van de vlag, verpakt als doe-het-zelf pakket. ,,In mijn vlaggenatelier in Soest is het door de crisis helaas rustig. Normaal vult de agenda zich in deze periode met aanvragen en opdrachten voor de verhuur van vlaggen en slingers aan festivals, evenementen en bruiloften. Maar ik wil graag wat doen! Hoe leuk zou het zijn als er ook hartenvlaggen in Soest gaan wapperen!”

Ze kreeg het idee toen ze begin deze week in de media een initiatief van de Amersfoortse Caroline Denijs (#Hartenvlag) ontdekte. Daarbij wordt iedereen opgeroepen een vlag met een hart te maken en die thuis op te hangen als teken van verbondenheid en eenheid, iets waaraan in deze bizarre tijd extra behoefte is.

Angelique bedacht een manier om mensen die hiervoor niet de materialen in huis hebben, toch een vlag te kunnen laten maken. Ze maakte vijftig DHZ-pakketjes en voert dat aantal - afhankelijk van de vraag - misschien nog op tot honderd. De pakketjes zijn gratis, er zit geen commercieel belang achter bij deonderneemster. Erica Heykoop van Zippies Communicatie maakte er een gebruiksaanwijzing bij. ,,Zo ontstond ook een leuke samenwerking”, zegt Angelique. 

Vanaf vandaag wil de doe-het-zelf vlaggenpakketjes kosteloos aanbieden. Mensen die belangstelling hebben, kunnen mij een persoonlijk bericht sturen via Facebook (@Ibiza Flags) en een pakketje meenemen uit de mand die buiten bij mijn atelier klaar staat. Zo blijft het ook contactloos. 

,,Het doel hiervan is om Soest een beetje vrolijker te maken in deze bizarre en onzekere tijden. Het straatbeeld wordt er vrolijker van en mensen krijgen een gevoel van verbondenheid. Hoe leuk is het, nu de meeste mensen thuis zitten, om een vlag in elkaar te zetten? Met de kinderen kun je aan de keukentafel het hart of de vlag op allerlei manieren naar eigen inzicht versieren. Zo ben je ook nog op een leuke manier bezig en krijgt de hartenvlag nog meer betekenis.”

Wie geen DHZ-pakket heeft, kan thuis ook met eigen materialen aan de slag, zegt Angelique. Zo kunnen er nog meer vlaggen gaan wapperen. Met een kussensloop, een thee- of handdoek, een laken en zelfs zakdoeken, en natuurlijk een stok, kan de creativiteit met dit vlaggenproject worden aangewakkerd.

Wie belangstelling heeft voor een doe-het-zelf pakket van Angelique Dirkse kan haar via Facebook bereiken https://www.facebook.com/ibizaflags.nl/?rf=190374771087296