• Ondanks de schade en de ravage gaat Constatijn Littooij niet bij de pakken neerzitten. Het herstelwerk van de juwelierszaak is in volle gang.

    Peter Beijer

Colitico wil snel weer open

SOEST Monteurs zijn op vrijdagmorgen bezig om een nieuw rolluik in de pui van juwelierszaak Colitico te bevestigen. Eigenaar Constantijn Littooij is blij dat de herstelwerkzaamheden vlotten. Na de ramkraak van maandagmorgen vroeg heeft de juwelier noodgedwongen vier nachten in zijn winkel aan de Van Weedestraat doorgebracht.

Peter Beijer

De ravage die is aangebracht is nog zichtbaar. Twee lege zuilen zijn de stille getuigen van de ramkraak. In vijftig jaar heeft juwelier Constantijn Littooij (71) nog nooit een ramkraak meegemaakt. Littooij werd zondagnacht wakker gebeld door de alarmdienst. ,,Het was een tijdje rustig, want ik heb een aantal keer vals alarm gehad. Maar nu vertelde de centralist dat het menens was. Het signaal voor zowel het glas, het rolluik als de bewegingsmelder was aangegaan. Dan weet je genoeg."

AANHOUDING De juwelier laat op zijn telefoon een filmpje zien. Beveiligingscamera's hebben de ramkraak vastgelegd. Te zien is dat een (gestolen) Opel Astra met geweld door het rolluik en de etalage ramt. Twee zuilen met kostbare inhoud schuiven de winkel in. Binnen een minuut worden sieraden ter waarde van 20.000 tot 30.000 euro geroofd en verdwijnen de mannen uit beeld. Getuigen hebben drie mannen zien weg rennen. De politie gaat met groot materieel op jacht naar de daders. Een verdachte, een 23-jarige man uit Almere, wordt aangehouden. Naar de andere twee wordt nog gezocht.

,,In een tijd van een paar seconden is het gebeurd", vertelt de opmerkelijk kalme Littooij. ,,Deze mensen, als je ze mensen mag noemen, wisten precies wat ze moesten pakken. Ze moeten vooraf onderzoek hebben gedaan. Ja, er is behoorlijk wat weg. Ik heb via de media vernomen dat ze iemand gepakt hebben. Van de politie heb ik nog niks gehoord. Ik hoop dat ze de schuldige hebben, dan kan ik misschien nog wat verhalen. "

OBSTAKELS De Soester juwelier is niet verzekerd tegen een ramkraak. ,,Die premies zijn niet te betalen, dan zou ik alleen maar voor de kosten werken. Toen ik mijn zaak nog op de Steenhoffstraat had, stonden er fietsenrekken voor mijn winkel. Maar op deze plek is de stoep veel te smal om obstakels te plaatsen. Ik vind dat de gemeente iets zou moeten doen. Ik ben gebonden aan regels en mag dus niet uit eigen beweging bloembakken of fietsrekken op de stoep plaatsen."

BLOEMETJE Ondanks de ravage en de opruim- en herstelwerkzaamheden bleef de winkel beperkt open voor klanten. ,,Ik was er toch. Doordat er nog geen nieuw rolluik was, moest ik hier blijven om de winkel te bewaken. Kleine werkzaamheden zoals een batterij of een bandje van een horloge vervangen zijn we gewoon blijven doen. Veel klanten kwamen ook langs met gebak of een bloemetje om mij een hart onder de riem te steken. Dat is wel fijn. Het nieuwe rolluik is nu bevestigd, we kunnen gelukkig snel weer volledig open gaan."

Littooij runt zijn winkelierszaak vijftig jaar. ,,Ik ben nu 71, natuurlijk denk ik wel eens aan stoppen. Maar dat doe ik pas als ik een goede opvolger heb gevonden."