• sneller internet buitengebied

    Ronald Kersten

Campagne voor sneller internet in buitengebied

SOEST Het liep nog niet storm tijdens de informatie-avond in het gemeentehuis voor sneller internet in de buitengebieden van Soest. Maar er is hoop, want er wordt de komende maanden nog campagne gevoerd. ,,In principe zou met twee jaar sneller internet gerealiseerd kunnen worden, als er uiteindelijk voldoende interesse is in het dorp," aldus Paulien Keijzer, woordvoerder van gebiedscoöperatie O-gen dat met gemeenten aan breedband in het buitengebied werkt.

Melissa Hofland

De gemeente Soest inventariseert samen met O-gen en provincie Utrecht, de interesse voor sneller internet in deze gebieden. De Soester gemeenteraad zette het op de agenda omdat het traag internet als een maatschappelijk probleem voor de leefbaarheid ziet. In Soest hebben circa tachtig huishoudens en een tiental recreatieterreinen met zo'n 270 huisjes in lanen en straten als de Dolderseweg, Maatweg, 't Soesterhoogt, Soesterbergstestraat, Hooiweg en de Veenzoom een glasvezel of traag internet.

ZWAAN-KLEEF-AAN ,,We hebben in eerste instantie zo'n 90 bewoners en ondernemers in het buitengebied aangeschreven voor de informatie-avond. Dit was meteen de aftrap voor onze campagne in het dorp voor sneller internet. Het was niet druk bezocht. Ongeveer twaalf mensen kwamen hier op af. Toch is het een begin. We hopen vooral op een 'zwaan-kleef-aan-effect,' zodat zich dit vanzelf verder gaat verspreiden. Inmiddels is ook een tweede brief de deur uitgegaan voor alle afzonderlijke huisjes op de recreatieterreinen. Als zestig procent of meer van de bewoners in dit gebied sneller internet wil, kan dit in principe binnen twee jaar gerealiseerd worden. We proberen het in ieder geval zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen," aldus de woordvoerder.

REGIO Er worden gesprekken gevoerd met verschillende marktpartijen. Keijzer: ,,Er zijn nog wel wat stappen te gaan. Maar het begint allemaal met de animo voor het onderwerp. Hoe groter de interesse, des te interessanter is het voor de marktpartijen. We nemen overigens ook mee wat er in de regio gebeurt. Stel dat in een buurtgemeente 90 procent van de huishoudens geïnteresseerd is, en in Soest maar 50 procent, dan zou je kunnen bekijken of het toch aantrekkelijk is Soest ook mee te nemen bij het aanleggen van de bekabeling." Het initiatief richt zich op alle buitengebieden van Utrecht-Oost in de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, De Bilt, Eemnes en Soest. In enkele gemeenten in Utrecht-Oost is de interessepeiling al succesvol afgesloten. Dit gaat om onder andere Bunnik, Houten, Leusden, Renswoude en Rhenen.

BUURTAMBASSADEUR Er worden vrijwilligers gezocht die zich willen inzetten als buurtambassadeur. ,,Buurtambassadeurs kunnen door het informeren en enthousiasmeren van hun buurtgenoten, enorm helpen dat straks ook in de buitengebieden gebruik kan worden gemaakt van snel internet. In deze tijden kun je eigenlijk bijna niet meer zonder." Aanmelden als buurtambassadeur: breedband@o-gen.nl.